Opinie Bewaar

'Plannen veiligheid handhavers geen VVD-verkiezingsretoriek'

Handhavers aan het werk op de wallen
Handhavers aan het werk op de wallen © Marc Driessen

VVD-raadslid Rik Torn reageert in een lezersbrief op Reinier van Dantzig (D66) en neemt het op voor Amsterdamse handhavers.

Reinier van Dantzig (D66) beschuldigde de VVD woensdag ervan 'primaire woede te promoveren tot politiek statement'. Het is echter het totale gebrek aan woede dat D66 kenmerkt.

Want boosheid is feitelijk niets anders dan het zien en willen bestrijden van onrecht. Daarom ben ik inderdaad boos. Ik ben boos omdat onze handhavers zich op straat niet kunnen verdedigen tegen tuig dat hun gezag niet wil erkennen.

Omdat onze handhavers in naam van de gemeente de orde op de Wallen moeten bewaken, maar daar op oudejaarsavond niet naartoe durven. En omdat er partijen zijn als D66, die denken dat onze handhavers een soort halfbakken amateurs zijn die het einde van een wapenstok niet van het begin kunnen onderscheiden.

Wij bedrijven geen politiek over de rug van onze hand­havers: handhavers zijn mensen van vlees en bloed

Professioneel
Amsterdamse handhavers zijn bijzonder professionele gezagsbewaarders, die zich elke dag met passie en overtuiging inzetten voor een veilig, schoon en heel Amsterdam. Zij verdienen onze ondubbelzinnige steun en voldoende middelen om zich te kunnen verdedigen bij het uitoefenen van hun taak. 

Het spreekt daarbij voor zich dat zij eerst een gedegen opleiding en training krijgen. Een deel van de Amsterdamse handhavers, die in het openbaar vervoer werkzaam zijn, draagt reeds een wapenstok. Wettelijk is dit - anders dan Van Dantzig in zijn opiniestuk suggereert - dus wel degelijk mogelijk.

Dat Van Dantzig de veiligheid van handhavers op straat meent te moeten koppelen aan veronderstelde verkiezingsretoriek van de VVD, vind ik bijzonder verontrustend. Wat mij ­betreft bedrijven wij namelijk geen politiek over de rug van onze hand­havers. Handhavers zijn immers mensen van vlees en bloed, die elke dag keihard voor ons Amsterdam aan het werk zijn.

Rik Torn, raadslid VVD Amsterdam