Opinie Bewaar

'Ook voor kleine middenstand wordt Amsterdam te duur'

'Ook voor kleine middenstand wordt Amsterdam te duur'
© ANP

Paroollezer Mieke Fokker is bezorgd over de leegstand van winkelruimte in haar buurt in de binnenstad. 'De slager kreeg een bod dat hij niet kon afslaan.'

Niet alleen jonge gezinnen verlaten de stad, ook voor de kleine middenstand wordt het te duur. Ik ben bezorgd over de leegstand van winkelruimte in mijn buurt in de binnenstad.

In korte tijd zijn in een straal van vijfhonderd meter rond mijn huis zes vertrouwde winkels vertrokken, waaronder twee bakkers en één slager, die er van vader op zoon al meer dan veertig jaar zat.

De slager kreeg een bod dat hij niet kon afslaan, zei hij. Zijn pand staat nu te huur. In een andere vrijgekomen ruimte twintig meter verderop heeft zich een (altijd gesloten) galerie gevestigd, waarin een zwart schilderij wordt geëxposeerd en een woestijnplant staat.

De binnenstadbewoner is niet langer boos, dit doet pijn

Verder is er ondanks ­beloften van de gemeente toch een ijswinkel bij gekomen. Nu moeten we voor brood of vlees toch echt naar de supermarkt.

Ik houd mijn hart vast voor de andere lege of te huur staande ruimten. Het betreft hier de Lijnbaanssteeg, twee panden in de Korte Lijnbaansteeg, een winkelpand op de hoek van Singel en Blauwburgwal en panden op de hoeken Keizersgracht/
Prinsenstraat en Westerstraat/Prinsengracht. 

Zijn ook deze in handen gekomen van de schrapende neef van onze koning, of weet hij van de prins geen kwaad?

Naar om mee te maken, zo'n stad die ten offer valt aan het grote geld. De binnenstadbewoner is niet langer boos, dit doet pijn.

Mieke Fokker, Amsterdam