Opinie Bewaar

'Onterecht dat toeristen zo benaderd en bejegend worden'

Amsterdam staat, door ons eigen toedoen, toeristisch op de kaart. Wie kan dat de bezoekers kwalijk nemen?
Amsterdam staat, door ons eigen toedoen, toeristisch op de kaart. Wie kan dat de bezoekers kwalijk nemen? © ANP foto

In het toerismedebat overheerst negativiteit, terwijl de toeristenstroom ook een leuke en fascinerende kant heeft, betoogt Pieter Lagerwaard, promovendus politicologie aan de UvA, in dit opiniestuk.

Volgens Van Dale is een toerist: 'iemand die het reizen voor zijn genoegen, als ontspanning beoefent, m.n. in een hem vreemd gebied [...]'.

Voor de Amsterdammer, echter, is de toerist een sta-in-de-weg, een plaag die de stad overspoelt. Een tsunami, om het populistisch uit te drukken.

Dit gevoel vertaalt zich naar de straat. Ik merk dat ik niet de enige ben die al fietsend door de Damstraat geïrriteerd raakt. Vrienden stellen 'stug door te fietsen', en er lijkt een algeheel gevoel te zijn dat het centrum 'verloren' is.

Scheldende fietsers
Rondleiders van groepen waarschuwen hun klanten voor scheldende fietsers, en terecht, want op internet zijn filmpjes te zien met de scheldende fietsende Amsterdammer als stereotype.

"Kanker op, tyfustoeristen," zo schreeuwt een fietser naar een toerist in het filmpje How to survive Dutch people on bikes. Vervolgd door het droge commentaar: "This an insult, not a diagnosis."

Hoewel ik de afgelopen jaren Amsterdam en met name het centrum behoorlijk heb zien veranderen, vind ik het onterecht en onverdiend dat toeristen zo benaderd en bejegend worden.

De hypermulticulturele samenkomst die recht voor onze ogen plaatsvindt, is ongekend

Ik zal beide toelichten. Ten eerste vind ik de bejegening onterecht omdat Amsterdam jarenlang een actief stimuleringsbeleid heeft gevoerd.

Eberhard van der Laan heeft in de eerste jaren van zijn burgemeesterschap het toerisme naar Amsterdam gepromoot, en de gemeente voert al langer dan een decennium een wervingsbeleid. Kort samengevat: I Amsterdam.

Daarnaast faciliteert en stimuleert Schiphol al jaren spotgoedkope vluchten. In de Groene Amsterdammer stond onlangs een uitstekende bijdrage van Floor Milikowski, waarin het winstmodel van Schiphol wordt doorgelicht en de essentiële rol van spotgoedkope continentale vluchten wordt aangekaart - die ook nog eens niet belast worden.

Kettingreactie
Met andere woorden, er is jarenlang een actief stimuleringsbeleid gevoerd ondersteund door een zachte prijs. Vele mensen hebben hieraan meegewerkt, onder wie ambtenaren, de horeca, het bedrijfsleven en door ons gekozen politici.

En nu de toeristen komen, is er sprake van een kettingreactie: Amsterdam heeft een goede naam opgebouwd en we staan, door ons eigen toedoen, toeristisch op de kaart. Wie kan dat de bezoekers kwalijk nemen? Zowel het probleem als de oplossing ligt bij ons, en niet bij de vakantieganger.

Straattheater
Ten tweede vind ik de negatieve benadering van toeristen onverdiend. Zonder de overlast op de Wallen te bagatelliseren, zou ik willen stellen dat de toeristenstroom ook een fascinerende en leuke kant heeft.

De hypermulticulturele samenkomst die recht voor onze ogen plaatsvindt, is ongekend. Met nog enkele andere steden als Venetië en Barcelona is Amsterdam het toneel van dit moderne intrigerende fenomeen.

Flitsbezoeken van over de hele wereld brengen Indiërs, Chinezen, Afrikanen, Brazilianen, Italianen, en ga zo maar door, bij elkaar aan onze grachten. Gezamenlijk staan ze in de rij voor het Anne Frank Huis.

Romantische film
We kunnen ons vergapen aan groepen Chinezen die samengeklonterd en druk fotograferend langstrekken, of aan groepen Indiërs die daarentegen alle kanten uitwaaieren.

Pak eens een terrasje en geniet van de kleurrijke levendigheid van de intrigerende fase die onze stad doormaakt

Of aan een stelletje dat The Fault in Our Stars heeft gezien en zich in die romantische film waant, of aan alle verschillende nationaliteiten en culturen die elke dag samenkomen bij het Nationaal Monument. Het is een feest om in het centrum goed om je heen te kijken.

Buiten het centrum zie je vrijwel geen toerist. Alle windrichtingen zijn 'puur Amsterdam', wat dat ook moge zijn. In het centrum is het een door ons gecreëerd schouwspel, en zolang het duurt zou ik aanraden eens een terrasje te pakken en te genieten van de kleurrijke levendigheid van de intrigerende fase die onze stad doormaakt.

In plaats van te kankeren, zou ik willen stellen dat A Little Love richting de toerist ook wel mag.