Opinie Bewaar

'Nuchtere analyse leert: de stad is niet linkser geworden'

GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink met informateur Maarten van Poelgeest
GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink met informateur Maarten van Poelgeest © ANP

Volgens informateur Van Poelgeest is Amsterdam groener en linkser geworden. Paroollezer Job van Amerongen is het daar maar deels mee eens.

Informateur Van Poelgeest constateert dat de stad 'groener en linkser' is geworden na de verkiezingen van 21 maart. Dat geluid viel ook al op de door AT5 gepresenteerde uitslagenavond te horen.

Dat de ecologische agenda aan belang heeft gewonnen, is evident. GroenLinks won vier zetels en de Partij voor de Dieren twee. Dat de stad ook 'linkser' is geworden blijkt volgens mij geenszins uit de uitslag.

Als we GroenLinks en de Partij voor de Dieren rekenen tot 'links' in de stad, dan wint die combinatie zes zetels. De Partij van de Arbeid en de SP - klassiek links - verliezen er gezamenlijk acht. Winnaar Denk - drie zetels - is een filiaal van Erdogan met 'minder progressieve' opvattingen. En om Bij1 nou zo maar te rekenen tot de linkerkant van het politieke spectrum is ook dubieus.

Een nuchtere analyse leert dat de stad eigenlijk niet linkser is geworden. Maar of zich dat zal vertalen in de collegesamenstelling?

Job van Amerongen, Amsterdam