Opinie Bewaar

'Nog altijd niet alle haltes toegankelijk voor rolstoelers'

'Nog altijd niet alle haltes toegankelijk voor rolstoelers'
© Shutterstock

In een ingezonden brief aan Het Parool stelt Yvonne Beumkes dat nog steeds niet alle haltes van het openbaar vervoer toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers: 'Waarom moet dit anno 2018 nog zo zijn?'

Sedert juni 2016 is het VN Verdrag Gehandicapten van kracht. Vermeld hierin is dat een gehandicapt persoon zelfstandig het openbaar vervoer moet kunnen gebruiken. 

Ook het GVB werkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid: een passagier die per rolstoel reist krijgt voorrang boven kinderwagens, daarnaast is er een speciale plaats gereserveerd.

Een goede ontwikkeling, maar men lijkt één aspect vergeten: hoe kom je als rolstoelgebruiker zelfstandig de bus in? Enkele dagen terug zat ik in 
de bus. Mijn oog viel op het digitale informatiebord, dat nu ook het universele rolstoelicoontje vertoonde. 

Ze maken entree louter mogelijk met begeleiding, en zelfs dan is het een hele klus

Klaarblijkelijk gebruikt de GVB dit icoon om aan te geven dat de halte toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Mijn zoon, helaas een ervarings­deskundige, heb ik bij thuiskomst ­gevraagd of die halte als rolstoel­toegankelijk kan worden beschouwd. Hij was, net als ik, zeer sceptisch over ­deze claim. Althans, niet wanneer de rolstoelgebruiker met enige waardigheid zelfstandig wil reizen.

Ook bij geen van de andere 'toegankelijke' haltes die wij hebben bekeken, leek dit het geval: onneembare hoogteverschillen en de ruime afstand tussen stoep en bus - ideaal om met de voorwielen tussen te blijven haken, of te vallen.

Ze maken entree louter mogelijk met begeleiding, en zelfs dan is het een hele klus.

Waarom moet dit anno 2018 nog zo zijn? Een gehandicapt ­persoon heeft toch net zo goed het recht om zelfstandig van het openbaar vervoer ­gebruik te kunnen ­maken?

Yvonne Beumkes, Amsterdam