Opinie Bewaar

'Maak de stad voorloper in de strijd tegen intolerantie'

'Maak de stad voorloper in de strijd tegen intolerantie'
© ANP

'Ik zie in burgemeester Halsema dé persoon om de internationale conference of intolerance op te zetten,' schrijft oud-gemeenteraadslid Tjakko Dijk aan Het Parool.

Afgelopen maart heb ik in mijn afscheidsspeech als gemeenteraadslid van onze mooie stad Amsterdam grote ­zorgen geuit. Ik kan het namelijk niet verkroppen dat ik in de stad als de onze, dat mooie en lieve Amsterdam, moeite heb om een andere man op straat te zoenen of hand in hand met hem te ­lopen.

Ik denk er, inmiddels onbewust, steeds over na of het ­handig is, of het verstandig is. Dat kan niet, dat mag niet en dat klopt niet. En dat speelt niet ­alleen bij homoseksuelen, er is nog een hele rij groepen aan toe te voegen.

Ik riep de raad op om een conferentie te organiseren. Een internationale conference of intole­rance waarin steden wereldwijd deze intolerantie aan de kaak stellen en er actie in ondernemen.

Tijd voor eerste 'conference of intolerance'

Of het nu gaat om het in elkaar slaan van homo's, belagen van Joodse restaurants, nasissen en intimideren van vrouwen,­ ­onthoofde poppen bij moskeeën, racistische uitlatingen en ga zo maar door.

Laten wij als Amsterdam een voortrekkersrol daarin vervullen en een eerste wereldwijde 'conference of intolerance' organiseren. Destijds kreeg ik steun van de raad.

Femke Halsema, onze nieuwe burgemeester, zei tijdens haar installatierede het volgende: "Of je nu een jonge transgender bent, een oude Joodse man met pijpenkrullen en een hoed, een gesluierde vrouw, een islamitische homoseksueel: de komende jaren zult u mij altijd aan de zijde vinden van al die mensen die vreedzaam het recht opeisen om anders, om zichzelf te mogen zijn en tegenover degenen die hen dat willen beletten."

Een zin die mij in het hart raakt. Ik zie in burgemeester Halsema dé persoon om de internationale conference of intolerance op te zetten!

Tjakko Dijk, oud-gemeenteraadslid (VVD), Amsterdam