Opinie Bewaar

'Leuk die fietsroutes, maar de meest logische ontbreekt'

Fietsers op de drukke Haarlemmerstraat en -dijk moeten in de toekomst worden geleid naar de Haarlemmer Houttuinen
Fietsers op de drukke Haarlemmerstraat en -dijk moeten in de toekomst worden geleid naar de Haarlemmer Houttuinen © ANP

Op een inloopavond presenteerde de gemeente drie mogelijke fietsroutes door de Haarlemmer Houttuinen. Paroollezer Frans van Wieringen reageert op het plan. 'De meest voor de hand liggende ontbrak.'

Keurige uitnodiging van de gemeente, dus ook ik maar naar de inloopavond over de doorgaande fietsverbinding Haarlemmer Houttuinen in de Roode Bioscoop.

Het was druk en door alle gekakel kon men de voorlichters amper verstaan. Er waren drie mogelijke fietsroutes uitgetekend. Met maar liefst twee nieuwe fietsbruggen over waters, en stoplichten.

En mocht er dan toch te veel geld zijn, verleng dan die brug

Vol verbazing zag ik dat de meest eenvoudige en voor de hand liggende variant ontbrak. Namelijk gewoon dat belachelijk brede (en na afsluiting van de Prins Hendrikkade obsolete) stukje autoweg bij de Houttuinen versmallen door er een fietspad bij te ­schilderen.

De brug die er al is kun je prima met de fiets doen (uitgeprobeerd) en je hoeft dan niet de drukte te verhuizen naar die arme mensen die nu aan een heerlijk rustig straatje wonen.

En mocht er dan toch te veel geld zijn, verleng dan die brug, dan hoeven de fietsers niet met de auto's voor het stoplicht te staan bij de kruising met de Buiten Oranjestraat.­

Frans van Wieringen, Amsterdam