Opinie Bewaar

'Kritiek op autoplannen is doordrenkt van verkeerde aannames'

'Kritiek op autoplannen is doordrenkt van verkeerde aannames'
© ANP

Dat de 'hardwerkende' Amsterdammer wordt getroffen door de autoplannen van het nieuwe college is een misvatting, vindt Paroollezer Sjors Koevoets. En niet de enige.

De voorspelbare kritiek op de autoplannen van het nieuwe college zijn doordrenkt van verkeerde aannames. De eerste is dat juist de 'hardwerkende' Amsterdammers getroffen zouden worden. Maar niet alle autobezitters werken en lang niet alle werkende Amsterdammers hebben een auto.

De meesten gaan zelfs iedere dag met de fiets naar het werk dus de plannen zijn eigenlijk gunstig voor de werkenden. Ze hoeven immers minder vieze lucht in te ademen. Het continue dwepen met de 'hardwerkende' Amsterdammer of Nederlander is een vermoeiend, Rutte-esk retorisch trucje dat zo snel mogelijk moet worden uitgebannen.

Ik ben trots dat we nu een college hebben dat werkelijk maatregelen wil nemen

Tweede misvatting is de veronderstelde afhankelijkheid van een auto voor werk of wat dan ook. Dat is wellicht zo als je in Oost-Groningen of Zeeuws-Vlaanderen woont maar toch echt niet in de Randstad, waar iedere 100 meter een openbaar vervoersvoorziening is. En anders kun je nog carpoolen, autodelen of thuiswerken.

Trots
Een auto voor de deur betekent in 99 procent van de gevallen gemak. Probleem is dat we zijn gaan geloven dat we recht hebben op gemak en dat het ons ook gelukkig maakt. We zijn er zelfs zo sterk in gaan geloven dat we het boven onze eigen gezondheid en die van onze kinderen stellen.

Ik ben trots dat we nu een college hebben dat werkelijk maatregelen wil nemen voor schone lucht en een leefbare stad. Zelfs de meest fervente autobezitter zal uiteindelijk de voordelen ervan inzien.

Sjors Koevoets, Amsterdam