Opinie Bewaar

'Klinkers eruit, groen erin bij Oostpoort'

'Klinkers eruit, groen erin bij Oostpoort'
© ANP

Er komt een tien meter brede straat van straatklinkers bij Oostpoort. 'Voor wie?' vraagt Paroollezer Egbert Schuttert zich af.

Het nieuwe Oostpoort nadert met de bouw van woningen langs de spoorbaan zijn afronding. Het winkelgebied ligt er al een tijdje en ­probeert met enig succes de winkelmalaise te boven te komen.

Onderdeel van het plan is een strook eengezinswoningen met tuin en tuinmuren langs de ringvaart, de Oranje-Vrijstaatkade. Het zijn niet de luxe behuizingen die daar de aandacht vragen, maar de meer dan tien meter brede straat van straatklinkers tussen tuinmuur en kade: een kleine steenwoestijn.

Voor wie? Een eenzame fietser, een paar wandelaars. Daar waar de stad groener moet worden, laat de gemeente het hier afweten. Wat een mooie, groene wandelzone met planten en bloemen had kunnen zijn, is een kleine landingsbaan geworden. Ten einde raad hebben de bewoners hier en daar maar wat planten in potten en bakken geplaatst: een doekje voor het bloeden.

Het vergroenen van de stad is geen gemakkelijke opgave, maar juist daar waar nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, moet de stad alert zijn. De overkant van het water, in de Watergraafsmeer - overigens niet geweldig ingericht en onderhouden - laat zien dat grachten in de stad ook groene oevers kunnen hebben.

De gemeente vraagt om in onze privétuinen de ­tegels door planten te vervangen. Voor de Oranje-Vrijstaatkade zou ik zeggen: klinkers eruit, groen erin!

Egbert Schuttert, Amsterdam