Opinie Bewaar

'Jongeren onbeschoft? Sommige ouderen kunnen er ook wat van'

Bij opera is het publiek meestal grotendeels op leeftijd en als tiener val je op
Bij opera is het publiek meestal grotendeels op leeftijd en als tiener val je op © ANP

Niet alleen jongeren vertonen onbeschoft gedrag, sommige ouderen kunnen er ook wat van, schrijft Fenna Visser in een brief aan Het Parool. 'Ik heb meer levenservaring dus ik mag meer, is geen logische stelling.'

Laatst was ik bij een opera in het Muziektheater. Bij opera is het publiek meestal grotendeels op leeftijd en als tiener val je op.

Ik stond in de rij voor de garderobe en achter me stond een ouder koppel. Hun aanwezigheid was mij snel duidelijk, omdat ze dicht op me stonden. Toen ik aankwam bij de balie en mijn nummertje wilde neerleggen, zag ik dat de vrouw van het oudere koppel achter mij opeens voor me stond.

Verrast en licht opgelaten dat deze vrouw ongevraagd met mij van plaats gewisseld was, legde ik mijn nummertje op hetzelfde moment neer als zij. Blijkbaar raakte ik mevrouw daarbij aan, want ik kreeg een stevige elleboog in mijn zij.

Ik draaide me naar haar toe en zei: "Pardon, mevrouw." Zij antwoordde met een: "Dat zou ik ook zeggen." Vervolgens keek mevrouw met een licht verzuurd gezicht weg.

Laten we nu echter niks overhaast generaliseren én beseffen dat ook sommige ouderen er wat van kunnen

Lieve mensen die dit soort gedrag vertonen: 'Ik heb meer levenservaring dus ik mag meer' is geen logische stelling. Niet als je in de rij staat en ook niet als je bijvoorbeeld wilt oversteken op een niet-oversteekplaats.

Waarschijnlijk zullen velen hierop reageren met een 'juist de jongere generatie is onbeschoft en voelt zich superieur'. Hier zal ik niet tegen in gaan, omdat ik weet dat veel van mijn leeftijdsgenoten respect voor ouderen (of anderen überhaupt) niet kennen.

Sorry daarvoor. Laten we nu echter niks overhaast generaliseren én beseffen dat ook sommige ouderen er wat van kunnen.

Fenna Visser, Amsterdam