Opinie Bewaar

'Ineens is de stalling onbemand, voorzien van glazen poortjes'

Amsterdam Sloterdijk
Amsterdam Sloterdijk © ANP

Johan en Richard, de beheerders van de fietsenstalling op Sloterdijk, moesten ineens weg, vertelt Paroollezer Hugo Hoes. 'Ik dacht #wtf en zei: huh?'

Drie maanden geleden hing er opeens een slordig handgeschreven briefje op de deur van de werkplaats in de fietsenstalling van station Sloterdijk. 'Wij moeten weg,' luidde de tekst. Het briefje was geschreven door Johan of Richard, de beheerders van de stalling. Ze werken bij Rataplan, dat al jaren de fietsenstalling en werkplaats 'deed' op dit station.

Goed voor hen, voor alle reizigers en de rest van de wereld. Want er was toezicht, sociale controle en nooit waren ze te beroerd om een band te plakken, iets aan te draaien of uit te lenen. En, ook leuk, elke dag werd er even gemopperd op Ajax. Nou ja, op een dag na dan. Nadat Ajax in mei 2016 in Doetinchem tegen de Graafschap het landskampioenschap had weggegeven, zei Johan helemaal niets.

De sluiting was voor 1 maart gepland, maar vorige week donderdag was de fietsenmakerij opeens al zo goed als ontmanteld

Prima voorziening dus, iedereen blij. Maar daar denkt de NS blijkbaar  anders over. Ineens is de stalling onbemand, voorzien van glazen poortjes, camera's en intercom. Reuze knus, maar niet heus.

Terwijl Sloterdijk zich razendsnel ontwikkelt en fietsbeleid prioriteit heeft, kun je er wel bij de Starbucks een lactosevrije latte macchiato van haver-amandelkokos met een stuk Chocolate Berry Round cake kopen, maar een band laten plakken of een fietspomp lenen is onmogelijk.

De sluiting was voor 1 maart gepland, maar vorige week donderdag was de fietsenmakerij opeens al zo goed als ontmanteld. Ik dacht #wtf en zei: huh?  "Het is opeens een maand vervroegd," zei Johan. "Morgen de laatste dag."

Toch even gedag wezen zeggen op vrijdag. Ik geloof niet dat er een afscheidstoespraak was van de NS-directie, tenzij ik die net had gemist. Wel waren er enkele maatjes van Johan. Ze hadden wat halveliterblikken bier meegenomen om de sluiting in de lege werkplaats nog enige luister bij te zetten. Die blikken werden gekoeld in de wasbak onder de stromende kraan. Ook de koelkast was al weggehaald.

Hugo Hoes, Amsterdam