Opinie Bewaar

'Het is nooit te laat om een verkeerd besluit terug te draaien'

Noord/Zuidlijn, station Rokin
Noord/Zuidlijn, station Rokin © ANP

Paroollezer Ruud van der Roest vraagt zich af of het wel een goed idee is om de wijzigingen in de bestaande tram- en buslijnen tegelijk te laten ingaan met de start van de Noord/Zuidlijn.

Het kan niemand zijn ontgaan dat de Noord/Zuidlijn op 22 juli eindelijk zal gaan rijden. Niet alleen over het feit dat het gaat gebeuren, maar ook over de aanloopproblemen die ons te wachten staan, is vrijwel ­dagelijks in de media te lezen.

Behalve door die aanloopproblemen zullen er ook grote vertragingen komen als gevolg van de vele veranderingen in de bestaande tram- en buslijnen. En dat midden in de vakantie­periode.

Zou het niet van daadkracht en ­visie van de Vervoersregio Amsterdam getuigen als men alsnog zou besluiten de ­wijzigingen in de bestaande tram- en buslijnen niet te laten ingaan op 22 juli, tegelijk met de start van de Noord/Zuidlijn?

In afwachting van de opgedane ­ervaringen met de nieuwe metro kan men toch beter de bestaande lijnen voorlopig laten rijden zoals zij al ­jaren doen. Afhankelijk van die ervaringen kan men dan alsnog die wijzigingen gefaseerd doorvoeren. Het is nooit te laat om een verkeerd besluit terug te draaien. Ook een goede stuurman moet tijdig ­bijsturen.

Ruud van der Roest