Opinie Bewaar

'Het busvervoer in Noord is behoorlijk geamputeerd'

'Het busvervoer in Noord is behoorlijk geamputeerd'
© ANP

Paroollezer Nicolette Azink woont al elf jaar met plezier in Noord. Behalve als het om openbaar vervoer gaat. 'Alternatieve haltes liggen op ruim 10 minuten lopen.'

Ruim elf jaar woon ik nu in Noord. Met veel plezier, behalve als het om openbaar vervoer gaat. De afgelopen jaren is het busvervoer in Noord behoorlijk geamputeerd. Mijn reistijd naar het Centraal Station is in die elf jaar opgelopen van 15 minuten naar een half uur.

Met overstap en bushaltes die niet echt veilig voelen. Familie en vrienden haal en breng ik daarom al jaren met de auto van en naar de pont. Dat zal niet veranderen nu na 22 juli blijkt dat het nog slechter kan.

Metrostation Noord is minder dan 10 minuten fietsen, maar met de bus is het een ander verhaal. Waar eerst nog bus 37 reed, rijdt nu bus 36 met de oude dienstregeling van bus 36.

Openbaar vervoer wordt behoorlijk ongemakkelijk als het lopen minder wordt

Dat wil zeggen: na 20.30 uur geen bus meer en in het weekend grotendeels om het half uur. Met een beetje pech reis je wel snel van het Centraal Station naar metrostation Noord, maar is het daarna een half uur wachten op de bus of 's avonds naar huis lopen.

Alternatieve haltes met meer buslijnen liggen op ruim 10 minuten lopen. De haltes zijn alleen bereikbaar via tunnels en trappen. Echt veilig voelt de route langs een slecht verlicht en onderhouden fietspad ook al niet. Openbaar vervoer wordt dus behoorlijk ongemakkelijk als het lopen minder wordt. Tunneltjes zijn zeker in het donker geen fijne plek.

Ik nodig daarom Femke Halsema, Sharon Dijksma en Alexandra van Huffelen uit om binnenkort 's avonds na 20.30 uur met mij mee te lopen naar deze alternatieve haltes. Liefst met een paar krukken voor de ultieme ervaring om de bushalte in het donker via trappen en tunneltjes te bereiken.

En de gemeente Amsterdam mag dan niet stiekem vooraf de verlichting in deze tunneltjes repareren.

Nicolette Azink, Amsterdam