Opinie Bewaar

'Glashelder dat nieuwe erfpachtregeling populair is'

'Glashelder dat nieuwe erfpachtregeling populair is'
© ANP

Pas vijf Amsterdammers zijn overgestapt op het nieuwe erfpachtstelsel. Volgens Paroollezer Floris Kleijne betekent dat echter niet dat de regeling impopulair is. 'Het proces duurt maanden.'

Dat er pas vijf Amsterdammers zijn overgestapt op het nieuwe erfpachtstelsel, betekent niet dat het stelsel niet in trek is, zo bewijst onze eigen ervaring. Het proces vereist dat je als ­erfpachter eerst een informatiepakket met indicatieve bedragen aanvraagt en daarna pas de definitieve aanvraag doet, die je dan ook nog eens expliciet moet accepteren.

Bovendien moet je bij de aanvraag kiezen voor óf eeuwigdurende ­afkoop óf eeuwigdurende jaarlijkse ­canon. Wil je beide vergelijken, dan moet je dus twee aanvragen doen. ­Alles bij elkaar duurt dat proces maanden, nog afgezien van de enorme vertraging in het proces ten opzichte van de beloofde termijnen.

Wij hebben bijvoorbeeld de eerste stap genomen zodra dat kon. Toch zijn de papieren tot op de dag van vandaag nog niet bij de notaris beland.

Dat ondanks dit alles vijf erf­pachters zo veel doorzettingsver­mogen hebben getoond dat ze nu al zijn overgestapt, is veeleer een glashelder signaal dat de regeling enorm populair is.

Floris Kleijne, Amsterdam