Opinie Bewaar

'Geert ten Dam is er om goodwill te kweken, zonder iets te veranderen'

Protesterende studenten van de UvA hadden vrijdag een tentenkamp opgezet op een grasveld bij het Roeterseilandcomplex.
Protesterende studenten van de UvA hadden vrijdag een tentenkamp opgezet op een grasveld bij het Roeterseilandcomplex. © Lorianne van Gelder

'Als de lege retoriek van Ten Dam een voorproefje is van de manier waarop Ten Dam naar Den Haag stapt zodra blijkt dat haar boze brief niets heeft bereikt, verwacht ik daar niet veel van,' schrijft Billie Nuchelmans in een lezersbrief.

In Het Parool van maandag geeft Geert ten Dam toelichting op de ontruiming van de demonstratie op het Roeterseilandcomplex. Ze spreekt haar steun uit: "Ik was er zelf niet bij, maar demonstreren mag."

Goddank mag dat; zonder dat onze chef erbij is onze mond opentrekken.

Ten Dam is na het ontslag van ­Louise Gunning aangenomen om goodwill te kweken, zonder iets te veranderen. Dat doet ze in het betreffende interview door een brief aan de minister als een levensgevaarlijke verzetsdaad te presenteren, en door te zeggen dat ze demonstreren 'faciliteert'.

Goddank mag dat; zonder dat onze chef erbij is onze mond opentrekken

Faciliteren betekent hier dat ze tijdens de demonstratie niets doet, maar later wel de sympathie van ­demonstranten probeert te winnen.

Als dit soort lege retoriek een voorproefje is van de manier waarop Ten Dam naar Den Haag stapt zodra blijkt dat haar boze brief niets heeft bereikt, verwacht ik daar niet veel van.

Volgens mij lopen de heren en dames van het kabinet over haar heen alsof ze een ontruimd grasveldje is.

Billie Nuchelmans, Amsterdam