Opinie Bewaar

'Fraude met de Museumkaart is super makkelijk'

'Het is super makkelijk om de kaart van je vader, buurvrouw of wie dan ook te lenen en zo het systeem te omzeilen en gratis naar musea te gaan.'
'Het is super makkelijk om de kaart van je vader, buurvrouw of wie dan ook te lenen en zo het systeem te omzeilen en gratis naar musea te gaan.' © ANP

Als 'brave Museumkaartbezitter' ziet Paroollezer Cécile Obertop met lede ogen aan hoe gemakkelijk er wordt gefraudeerd met de kaart.

Interessante discussie over de ­Museumkaart in Het Parool de afgelopen weken. Maar laten we het ook eindelijk eens hebben over de vele fraude die met die - strikt persoon­lijke - kaart wordt gepleegd.

Het is super makkelijk om de kaart van je vader, buurvrouw of wie dan ook te lenen en zo het systeem te omzeilen en gratis naar musea te gaan. De kassamedewerkers kijken niet eens. Bliep, loop maar door.

Airbnb
Op reisfora, Couchsurfing, Facebook en andere sites wordt ook aan Nederlanders en toeristen aangeboden om de kaart gratis te lenen, of zelfs te huren. Bed & breakfasts en Airbnb's bieden ook gratis gebruik van een Museumkaart als extraatje.

En wie betaalt dat allemaal? De ­brave Museumkaartbezitter

Allemaal misgelopen inkomsten voor de musea (ten opzichte van een normaal entreebewijs) én extra kosten voor de Museumkaartorganisatie, die telkens opnieuw geld moet uitkeren aan de musea voor elk bezoek dat met een kaart wordt ­gedaan, maar niet door de eigenaar zelf. 

Ten onder
En wie betaalt dat allemaal? De ­brave Museumkaartbezitter. Toen ik ooit zo'n kaart voor het eerst aanschafte, kostte die 35 euro per jaar. Nu 60! De organisatie zegt dat dat komt door de duurdere musea die open zijn gegaan na renovaties. En dat het wel mee zal vallen met de fraude. 

Als ik musea erop aanspreek dat hun kassamedewerker niet eens naar de kaart kijkt, beloven ze beterschap. Maar bij een volgend bezoek aan hetzelfde museum gaat het precies hetzelfde. Bliep zonder kijken, loop maar door. 

Behalve aan hun ­eigen succes, gaan ze ook ten onder aan ultieme naïviteit en slecht ­controleerbeleid.
Cécile Obertop, Amsterdam

Lees ook: Waarom niet één kaart voor alle musea aan het Museumplein?