Opinie Bewaar

'Een goede gids geeft zijn bezoekers regels mee'

Toeristen in Amsterdam
Toeristen in Amsterdam © ANP

Paroollezer Wilma Vinck-Meijer was jarenlang gids in Amsterdam. 'Maar wij gaven onze gasten regels mee.'

Het stuk van Arjan Welles in Het Parool vorige week is mij uit het hart gegrepen. Ik wil graag reageren, als geboren en getogen Amsterdamse die drie jaar geleden uit haar mooie huis aan de Nieuwe Prinsengracht naar Apeldoorn is gevlucht - verjaagd door buren die in woord en daad handtastelijk waren.

Elke week kom ik een dag naar mijn mooie stad om een goede vriend te bezoeken en voor mij bijzondere plekken op te zoeken.

Wat mij bij aankomst op het plein voor het Centraal opvalt, is de stroom van toeristen, dagjesmensen. Langs Damrak en Rokin lopend word ik zeker een aantal keren bijna omver gelopen. Geen sorry, geen excuus; louter blikken die niet veel goeds beloven.

Op de Magere Brug staan veel groepen midden op het wegdek stil en moet je slalommen om aan de andere kant te komen.

Ik erger mij aan het geschreeuw op terrassen en in stegen

Ik ben jarenlang gids in Mokum geweest, maar wij gaven onze gasten regels mee. Niet midden op de weg lopen, ruimte voor fietsers laten, geen foto's nemen van de vrouwen die achter de ramen hun brood verdienen.

Gevaarlijke situaties
Van dit alles zie ik niet veel meer terug, de goede gidsen niet te na gesproken.

Ook opvallend zijn de groepen toeristen op de fiets die niet voldoende ervaring met het Amsterdamse verkeer hebben; zij veroorzaken af en toe levensgevaarlijke situaties.

Bovenal erger ik mij echter aan het geschreeuw van bezoekers op terrassen en in de kleine steegjes, die zo mooi zijn en - net als de grachten - de stad zo bijzonder maken. Wat hedendaagse binnenstadbewoners meemaken, ik benijd ze niet - hoe graag ik ook terug zou willen.

Een nieuw stadsbestuur, wel zonder de door mij geliefde burgemeester Eberhard van der Laan, moet zeker met de invloed van de mensen van GroenLinks hier toch iets aan kunnen doen.

Ik gun het Amsterdam en zijn inwoners zo dat hier op een verstandige manier iets aan wordt gedaan.

Wilma Vinck-Meijer, Apeldoorn