Opinie Bewaar

'Dus hoofddoekjes mogen wel en k**mutsjes niet?'

Theodor Holman
Theodor Holman © Wolff

'Commissaris," zei het meisje," u wilde meer diversiteit, en toevallig ben ik van het k**geloof, en ons geloof gebiedt dat wij een k**mutsje op ons hoofd dragen. Alvorens ik ga solliciteren zou ik graag willen weten of ik mijn k**mutsje onder de pet mag dragen."

De commissaris begon te zweten. Hij was zelf gereformeerd. Dat was een echt geloof. Dat k**geloof kon geen echt geloof zijn. Dat meisje droeg een grote k** op haar hoofd. Dat zei hij ook tegen het meisje.

"Pardon commissaris? Wij geloven net zo echt als u! Buiten de mens om bestaat er een enorme k** die ons bestiert. Zij is de echte god. Als moslima's hun hoofddoekje mogen dragen, dan mogen wij toch wel zeker ons k**mutsje op ons hoofd houden."

De commissaris begon nog meer te zweten. "Ik zie niet dat u onze samenleving afspiegelt," zei hij.

Het meisje keek de commissaris meewarig aan.

"U moest eens weten hoeveel mensen ons k**geloof omarmen. Ik kan u zeggen dat veel leden van de Amsterdamse onderwereld ook dat k**geloof hebben. Ik kan u helpen die boeven te pakken."

De commissaris keek al een hele tijd tegen dat k**mutsje aan. Als hij dit toeliet, dan zou je de christelijke partijen eens horen. Dit kon toch niet.

De commissaris had zin om te bidden - net als het meisje

"Gelijke monniken, gelijke kappen," hoorde hij het meisje een woordspeling maken.

"Je kunt dat mutsje toch afdoen als je dienst hebt?" zei de commissaris.

"Ik mijn k**mutsje af, dan zij hun hoofddoek," zei het meisje. De commissaris hoorde alweer de eerste schermutselingen van een godsdienststrijd. Dat moest hij helemaal niet hebben.

Als je om zo'n mutsje niet kan buigen, dan hoor je niet bij de politie, wilde de commissaris zeggen, maar hij hield zich in. Hij besloot andere argumenten aan te dragen.

"Je moet ook loyaal zijn aan een seculiere samenleving, en aan het uniform. Dus geen k**mutsjes. Als ik dit ga toestaan, dan geloven de mensen de politie al helemaal niet meer. Daarnaast werkt het populisme in de hand, want mensen worden kwaad om zo'n k**muts. Het kan gewoon niet."

"Dus hoofddoekjes mogen wel en k**mutsjes niet?"

"Klopt," zei de commissaris. Hij begreep onmiddellijk dat hij fout zat. De commissaris had zin om te bidden - net als het meisje.

Lees ook: Wat is er tegen een agent met hoofddoek?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl