Opinie Bewaar

'Draai de eeuwige afkoop van erfpacht zo snel mogelijk terug'

'Draai de eeuwige afkoop van erfpacht zo snel mogelijk terug'
© ANP

'Modale huizenbezitters die dachten met D66 en VVD in het college beter uit te zijn, komen van een koude kermis thuis,' schrijft Chris Driessen in een lezersbrief aan Het Parool.

Centraal thema in de vorige campagne voor de raadsverkiezing was het erfpachtdossier. De belofte van D66 was dat het met de VVD de erfpachtregeling zou verbeteren.

Na vier jaar kan de erfpacht voor eeuwig worden afgekocht, maar dit gebeurt door de erfpacht flink te verhogen als die niet wordt afgekocht.

De happy few kan de erfpacht voor eeuwig afkopen. Daar moet je dan wel een fors vermogen voor achter de hand hebben, zeker in relatie tot inkomen en tot waarde van het huis.

Die groep is bijzonder klein in Amsterdam en bestaat vooral uit zeer rijken die hun erfbelasting proberen te ontlopen met het oog op de kinderen en de kleinkinderen

De happy few kan de erfpacht voor eeuwig afkopen

Voor degenen die de grond moeten blijven huren van de gemeente, komt de nieuwe erfpachtcanon onder de nieuwe regels veel hoger uit dan onder de regels die tot 2014 golden.

Verhogingen in de orde van 25-33 procent zijn eerder regel dan uitzondering. Modale huizenbezitters die dachten met D66 en VVD in het college beter uit te zijn, komen van een koude kermis thuis.

Mijn conclusie: draai de eeuwige afkoop van erfpacht zo snel mogelijk terug en beperk de verhoging van de nieuwe canon meer in lijn met de oude methodiek van voor 2014. Pas dat lagere bedrag wel aan, conform de prijsstijging.

Chris Driessen, Amsterdam