© ANP

'Diepe schaamte voor brullende fietsers'

LezersbriefParoollezer Pim de Lange snapt de frustratie van fietsers wel, maar vindt dat toeristen vaak hufterig worden behandeld. 'Hoe gedraagt de Nederlander zich op vakantie?'

Als er één plek is in Amsterdam waar de hufterigheid van de fietsende Amsterdammer én de naïviteit van de gemiddelde toerist het meest zicht- en hoorbaar zijn, dan is dat wel op het fietspad langs het water op de Spiegelgracht.

Tot mijn verbijstering worden toeristen die op dat fietspad wandelen (alle verbodsborden en ­tegels met fietsen erop ten spijt, daar snap je als toerist echt niks van) vaak uitgescholden alsof ze ongewenste voorwerpen zijn die verwijderd dienen te worden, en snel.

Zo gilde laatst een fietser tegen een oude Franse dame "Move!" en reed haar zowat omver, woest kijkend alsof hem het meest vreselijke ­denkbaar werd aangedaan, de dame totaal verbouwereerd achterlatend.

En zulke dingen gebeuren daar tientallen keren per dag. Op zo'n ­moment schaam ik me diep voor het gedrag van mijn fietsende, brullende en briesende stadgenoot en zou ik de toerist wel in mijn armen willen wiegen en vertellen dat we eigenlijk een heel leuk volkje zijn.

Ik snap de frustratie van de fietser wel, maar kom op, hoe gedraagt de gemiddelde ­Nederlander zich op vakantie? Ook die staat midden op 5th Avenue in New York een foto te maken 'omdat de wolkenkrabbers dan zo leuk uit­komen' of vraagt aan het ontbijt­buffet in Barcelona waar de komijnekaas of chocopasta staat.

Pim de Lange, Amsterdam

Een fietser gilde laatst tegen een oude Franse dame 'Move!' en reed haar zowat omver