Opinie Bewaar

'De dagjesmensen: zelfgesmeerde broodjes op de Dam'

'De dagjesmensen: zelfgesmeerde broodjes op de Dam'
© ANP

De dagjesmensen, met hun boterhammen met pindakaas en rugzakken op de buik, herinneren de hippe Amsterdammer aan de gezelligheid van eenvoud, schrijft Paroollezer Jikke van Dijk.

Overal in Amsterdam paraderen ze herkenbaar over straat. Ook op dagen waar de temperatuur boven 20 graden uitstijgt, dragen zij een jas. Daaronder gegarandeerd een broek, geen rok. Bij het dragen van een rok bestaat namelijk de kans dat benen tegen elkaar aan schuren. Dat risico willen zij absoluut niet nemen tijdens een dagje weg.

Onder de broek: stevige schoenen. Deze schoenen hoeven beslist niet de mooiste te zijn, want ze moeten vooral lekker lopen. Het lijkt alsof dagjesmensen massaal hun ijdele principes overboord gooien, zodra zij de deur uit lopen om de grote stad te bezoeken. Mij klinkt het raar in de oren. Zouden zij zich juist niet extra moeten opdoffen, omdat zij zich de hele dag in de stad vertonen?

In plaats van deze ijdele gedachte lijkt het tegenovergestelde gaande. Modieuze outfits blijven in de kast vanwege praktische overwegingen.

Gevaren
Daarbij bereidt de dagjesmens zich voor op de gevaren die in de hoofdstad op de loer liggen. Een daarvan is het verhoogde risico op diefstal. Hier heeft de dagjesmens een oplossing voor bedacht. Spullen moeten veilig opgeborgen worden. De rugzak biedt hier mogelijkheden: een ruime tas die afgesloten kan worden met een rits.

En hoewel de rugzak, het woord zegt het al, bedoeld is om op de rug te dragen, draagt de dagjesmens die op de buik. Alles voor de veiligheid.

Rugzak
Een bijkomend voordeel van het gebruiken van de rugzak is dat er geen plastic tassen gekocht hoeven te worden. De dagjesmens houdt namelijk graag de hand op de knip. En waar het kopen van plastic tassen achterwege wordt gelaten, worden rond het middaguur wel plastic zakjes uit de rugzak tevoorschijn gehaald: tijd voor de zelfgesmeerde broodjes pindakaas. Zittend voor het monument op de Dam genieten de dagjesmensen van de welverdiende lunch, waarna de trein naar huis weer wordt genomen.

Ze vallen op en onderscheiden zich van anderen in de menigte. Niet alleen op basis van uiterlijke kenmerken. De aanwezigheid van de dagjesmensen in de stad kan gewaardeerd worden. Uiteindelijk herinneren zij de voorbij fietsende hippe Amsterdammer aan de gezelligheid van eenvoud.

Jikke van Dijk, Amsterdam