Opinie Bewaar

'Dan maar een minuut later bij de volgende halte'

'Wil je dat je kinderen iets leren en veilig door het verkeer kunnen ­bewegen, doe het dan zelf'
'Wil je dat je kinderen iets leren en veilig door het verkeer kunnen ­bewegen, doe het dan zelf' © ANP

'Dit jaar is slecht begonnen voor de Amsterdamse tram: aanrijdingen leidden al tot twee doden' schreef Het Parool afgelopen zaterdag. Twee lezersbrieven als reactie hierop.

Minuut later

'Onze bestuurders zijn zich daar zeer bewust van," zegt een woordvoerder van het GVB zaterdag in Het Parool over recente tramongelukken en de noodzaak extra voorzichtig te zijn in drukke straten.

Mag ik de volgende aanvulling ter bewustwording meegeven? Al ­vaker stuurde ik e-mails naar het GVB rond snelheidsgedragingen van ­enkele bestuurders op lijn 2, het stukje tussen Valeriusplein, Cornelis Schuytstraat en Van Baerlestraat.

Vervolgens ontvang je als kafkaiaans antwoord dat de opmerkingen doorgegeven zijn  aan de verantwoordelijken. Vervolgens blijft het stil en gaat de snelheid zijn eigen gang.

Directie van het GVB, het wordt tijd dat alle bestuurders zeker niet harder rijden dan maximaal dertig kilometer per uur. Dan maar een minuut later bij de volgende halte. Scheelt vast een hoop ongelukken en doden!
Hans van der Leeden, Amsterdam

Het wordt tijd dat alle bestuurders zeker niet harder rijden dan maximaal dertig kilometer per uur

Het goede voorbeeld

Dagelijks steek ik over bij de trambaan van lijn 2. Ruim op tijd gaan de alarmbellen rinkelen, lichten knipperen en bij sommige overgangen gaan de stoplichten op rood.

Toch zie ik dagelijks, ondanks alle waarschuwingen, mensen oversteken en doorrijden ­- en het ergste - met kinderen erbij. Wil je dat je kinderen iets leren en veilig door het verkeer kunnen ­bewegen, doe het dan zelf. Kijk als volwassene naar je eigen ­gedrag en geef het goede voorbeeld.
Marieke Duppen, Amsterdam

Lees ook: Is de shared space bij CS nog veilig?