Opinie Bewaar

'Bewoners van het centrum zijn machteloos'

Toeristen in Amsterdam
Toeristen in Amsterdam © ANP

Paroollezers reageren op het opiniestuk van Pieter Lagerwaard, over de leuke kant van het toerisme in Amsterdam. 'Een ander geluid is prima, maar hou je aan de feiten.'

Waardiger imago

Pieter Lagerwaard beweert dat voor de Amsterdammer de toerist een sta in de weg is. Zo zijn Amsterdammers echter nooit geweest. Zij gaan prat op hun gastvrijheid. Nu is aan de orde dat overdaad schaadt.

Terecht stelt Lagerwaard dat het wervingsbeleid van de gemeente
(I Amsterdam) daaraan debet is. Zoals ook de aftakeling van het imago van de stad als een plek om te feesten en te blowen voor rekening komt van het gemeentebestuur. Logisch dat allerlei mensen die het minder nauw nemen met de moraal (sommige toeristen, dagjesmensen, Amsterdammers, criminelen) hierop afkomen.

Wanneer gaat het gemeentebestuur zich inzetten voor en hard werken aan een waardiger imago van de stad? De tijd dringt, maar mijn ervaringen met sommige gemeenteambtenaren maken mij niet optimistisch.

Bewoners van het centrum van Amsterdam zijn machteloos, dat is genoegzaam gebleken.

Joke Dijkstra, Amsterdam

Ik ben benieuwd of hij zelf dagelijks schreeuwende gidsgroepen onder zijn raam heeft

Arjan Welles

Schoffering

Als het op een internetforum was geplaatst dan had het opiniestuk van Pieter Lagerwaard in deze krant donderdag af kunnen worden gedaan als trollengedrag. We moeten de overlast en drukte maar als charmant en/of grappig beschouwen. De groei van het toerisme wordt door wethouder Udo Kock beschouwd als een natuurwet en Lagerwaard doet hetzelfde met gemeentelijk beleid.

Als politicoloog weet hij neem ik aan dat beleid kan worden herzien of bijgesteld door ontwikkelingen of voortschrijdend inzicht. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Buiten het centrum is nauwelijks toerisme, aldus Lagerwaard. Een waterbedeffect kent hij kennelijk niet.

Ik ben benieuwd of hij zelf dagelijks schreeuwende gidsgroepen onder zijn raam heeft, door beschonken schreeuwgroepen uit zijn slaap wordt gehouden, continu wietluchten inhaleert en last heeft van kadepick­nickers met bluetoothspeakers.

Een ander geluid of zienswijze is natuurlijk prima, maar hou je aan de feiten en doe de problematiek niet af als een potentieel interessante antropologische excursie. Daarmee schoffeer je echt hen die dagelijks hun leefbaarheid aangetast zien.

Arjan Welles, Amsterdam