Opinie Bewaar

'Bevrijdingsfeest mat 70dB en dus geen overlast?'

Archiefbeeld van het Bevrijdingsfestival in het Westerpark.
Archiefbeeld van het Bevrijdingsfestival in het Westerpark. © ANP

'Ik gun iedereen zijn feestje, maar ik nodig ambtenaren en decibelnormbepalers uit voor een van de volgende van de 16 geplande feesten,' schrijft Marja van de Geer aan Het Parool.

De tv-beelden van de Nationale Herdenking op de Dam toonden eerbied en een geweldige organisatie door de gemeente. Aan de opdracht ons te herinneren aan het recht op leven is glansrijk voldaan.

Op 5 mei, de dag dat deze waarden gevierd worden, werd Halfweg geconfronteerd met een ander gezicht van de gemeente ­Amsterdam. Van 11.00 tot 23.00 werden in de Tuinen van West en het N1 Festivalterrein, grenzend aan Halfweg, bevrijdingsfeesten gehouden.

Bij deze feesten mag er maximaal 85 decibel op de gevels worden losgelaten; een norm die is bepaald door het gemeentelijk projectbureau festivals en die volgens de overlastlijn bij lange na niet wordt gehaald wordt. De ambtenaar zegt dat maximaal 70dB is gemeten en er dus geen overlast is, maar dat de wind wellicht een versterkende rol speelt.

Ik hoop van harte dat dit antwoord niet onder invloed van een knallende, bonkende koppijn wordt gegeven

Ik gun iedereen zijn feestje, zeker in nationaal belang. Maar ik nodig ambtenaren en decibelnormbepalers uit bij het volgende van de 16 geplande feesten deze zomer op het N1 terrein, 12 uur lang van mijn gastvrijheid gebruik te maken.

Na afloop zal ik vragen of u een fijne vrije dag heeft gehad en wat uw bedoeling is met het N1 Terrein en de inwoners van Halfweg. Waarschijnlijk luidt het antwoord dat het een proefperiode is en de rechten en gezondheid van alle omwonenden gerespecteerd zullen (gaan) worden.

Ik hoop van harte dat dit antwoord niet onder invloed van een knallende, bonkende koppijn wordt gegeven.

Marja van de Geer, Halfweg