Opinie Bewaar

'Beklieder lekker zelf een muur, maar ga niet klagen'

'Als jouw vrienden 's avonds liever een boekje lezen dan bier drinken is dit niet omdat zij gegrepen zijn door de tijdsgeest'
'Als jouw vrienden 's avonds liever een boekje lezen dan bier drinken is dit niet omdat zij gegrepen zijn door de tijdsgeest' © ANP

Paroollezer Tycho Hofstra reageert op de lezersbrief van Jesse Moes, die zijn 'stukje vrijetijdspropaganda' in een 'iets te grote tuin' heeft geschreven. 'Je duwt jouw hobby's door onze strot.'

Beste Jesse, als jonge hippe Amsterdammer las ik met veel belangstelling je opiniestuk zaterdag in Het ­Parool. Je stelt dat jongeren vooral moeten genieten van hun leven. Dat is een sympathieke oproep. Helaas blijk je met dat 'genieten' iets specifieks te bedoelen: 'Beklieder muren met leuzen met spelfouten erin en praat Frans tegen de politie.'

Begrijp mij niet verkeerd. Deze brief is niet ter verdediging van pseudo-volwassen twintigers waar jij tegen ageert, maar een reactie op het zoveelste stukje vrijetijdspropaganda dat in een 'iets te grote tuin' wordt geschreven. Beklieder lekker zelf een muur, ga lekker zelf naar het naaktstrand, maar ga niet klagen dat de rest niet zo verlicht is als jij.

Jesse, ik zal je uitleggen waarom. Laten we eens die fantasie gebruiken waar je zo trots op bent. Stel je voor dat ik als hobby modelvliegtuigjes in elkaar lijm. Zou jij het waarderen als ik jou de godganse dag zou bellen met de vraag of je gezellig op mijn zolderkamer de vleugel van een nog natte B-52 vast wil houden?

Heb je door dat jij degene bent die bekrompen is in deze kwestie?

Ik zou dat namelijk een fantastische besteding van onze tijd vinden. We leren zo ­allebei iets over geschiedenis en ontwikkelen nog fijne motorische functies ook. En zou jij, Jesse, wanneer je dit aanbod afslaat omdat je 'dove vissen uit een fontein' moet vangen o.i.d., het dan waarderen als ik je een zeur zonder gevoel voor de mooie dingen in het leven noem? Waarschijnlijk niet.

Want dat is wat je doet. Je duwt jouw hobby, bier drinken en, weet ik veel, dansen in de regen, door onze strot met het fanatisme van een IS-strijder. Heb je door dat jij degene bent die bekrompen is in deze kwestie? In feite ben jij hier de boze oude man die vindt dat de jeugd zijn broek te laag (of in dit geval te hoog) draagt.

Net zoals je volwassenheid niet kan meten aan de uren die je werkt, is de jeugd niet te meten aan het aantal ­keren dat je 'godverdomme mooi' in een sloepje op de gracht zegt. En daarom ben je kinderachtig, Jesse, kinderachtig in je kokervisie over wat leuk en juist is.

Als jouw vrienden 's avonds liever een boekje lezen of een documentaire kijken is dit niet omdat zij gegrepen zijn door de tijdsgeest. Nee, ze hebben gewoon geen zin in jouw pseudo-bevrijde zelfontplooiing in de stad. Dat is alles.

Hartelijke groet vanaf een net iets te klein balkon.

Tycho Hofstra, Amsterdam