Opinie Bewaar

'Autobeleid nieuw college jaagt mensen de stad uit'

Het college met o.a. Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Marjolein Moorman (PvdA), Laurens Ivens (SP) en Sharon Dijksma (PvdA).
Het college met o.a. Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Marjolein Moorman (PvdA), Laurens Ivens (SP) en Sharon Dijksma (PvdA). © ANP

De Agenda Amsterdam Autoluw van het nieuwe college jaagt mensen de stad uit, betoogt Paroollezer Rolf van Kessel in deze ingezonden brief.

Als grachtenbewoner zie ik iedere werkdag een armada aan busjes met aannemers, loodgieters en schilders de stad intrekken. En ik moet zeggen met resultaat, want het werelderfgoed dat grachtengordel heet, ligt er pico bello bij.

Het onderhoud van die prachtige panden wordt met particulier geld betaald. Geld dat verdiend wordt door bewoners die voor hun werk vaak van een auto afhankelijk zijn.

En dan komt het nieuwe college met de Agenda Amsterdam Autoluw, inhoudende onder meer parkeervrije grachten en het opheffen van 10.000 parkeerplaatsen. Klinkt sympathiek.

Maar wordt dogmatische drijverij als er geen alternatief wordt geboden. En een alternatief is er in de collegeplannen niet. Immers, ook bereikbare parkeergarages zijn uit den boze. Die mogen alleen bij of buiten de A10.

Ik weet het, nivelleren is een feest. Maar met dit beleid jaag je mensen de stad uit. Het resultaat zal zijn dat de met particulier geld gefinancierde armada van onderhoudsbusjes zal opdrogen en dat de gemeente de schone en kostbare taak zal krijgen het onderhoud van de grachtengordel voor haar rekening te nemen.

Rolf van Kessel, Amsterdam

Lees ook: 'Wat doen die mensen hier in het centrum met hun auto?'