Opinie Bewaar

'Amsterdam creëert haar eigen zeemansgraf'

'Amsterdam creëert haar eigen zeemansgraf'
© ANP

Wil van Soest, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen, snapt niet dat het stadsbestuur de cruiseschepen Amsterdam uit wil hebben. 'De vakantiegangers zijn keurige mensen die de inhoud van hun goedgevulde portemonnee graag willen uitgeven.'

Als geboren en getogen Mokumer heb ik in mijn leven toch het nodige meegemaakt, maar de wijze waarop het Amsterdamse stadsbestuur het 'kwaliteitstoerisme' de nek omdraait, tart iedere verbeelding. MSC Cruises, een van de grootste rederijen voor cruisevakanties, gaat in 2019 en 2020 namelijk niet meer in Amsterdam aanmeren.

De reden hiervoor is de dagelijkse toeristenbelasting van 8 euro per persoon, die vanaf 1 januari moet worden betaald. Het resultaat; de schepen varen vrolijk door naar Rotterdam waar ze met open armen worden ontvangen door de lokale middenstand.

De directeur van MSC Cruises voelt zich 'geschoffeerd' en niet serieus genomen door de Amsterdamse politiek. "Wij brengen de kwaliteitstoerist de stad in. Geen rolkoffers, geen mensen die in stegen pissen of hooguit een pizzapunt kopen."

Hij heeft gelijk. Amsterdam is bezig om haar eigen zeemansgraf te creëren. De vakantiegangers op cruiseschepen zijn keurige mensen die de inhoud van hun goedgevulde portemonnee graag in onze stad willen uitgeven.

Die mensen jagen we nu keihard de stad uit. En dat terwijl Amsterdam toch tientallen miljoenen bijdraagt aan de bouw van een zeesluis bij IJmuiden om, juist ja, grote zeeschepen in de stad te kunnen ontvangen.

Oproep aan het stadsbestuur: spreek met de rederijen

Snapt u het nog? We bouwen voor heel veel geld mee aan het fundament, maar het huis waar het rendement uitkomt is niet welkom. Met de plannen om de Passenger Terminal (PTA) uit de stad te weren, prijst Amsterdam zich nog verder uit de markt. Hoe stom kun je als stad zijn?

En dan komen we nog op een ander punt waarmee de linkse coalitie zichzelf in de vingers snijdt. De vakantiegangers die elders aangemeerd liggen, zullen namelijk alsnog onze stad bezoeken.

En dat zullen ze doen door in luidruchtige en vervuilende touringcars richting en door Amsterdam te tuffen. Zullen de groene kameraden op het stadhuis niet zwetend wakker worden bij de gedachte alleen al? En waar laten ze al die bussen?

Het wordt hoog tijd om de reddingsboei toe te werpen en de kwaliteitstoeristen op die manier voor onze stad en voor de middenstand te behouden. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Ik roep het stadsbestuur op om in gesprek te gaan met de rederijen om tot oplossingen te komen. Of laten we de zilvervloot definitief doorvaren naar Rotterdam, de thuisstad van Piet Hein?

Wil van Soest, fractievoorzitter Partij van de Ouderen, Amsterdam