Opinie Bewaar

'Allereerste stap in de richting van een leefbaar Amsterdam'

'Allereerste stap in de richting van een leefbaar Amsterdam'
© ANP

Bart Nooij uit in een lezersbrief aan Het Parool zijn lof aan bestuurlijk Amsterdam over het erkennen van overlast door groeiend toerisme. Wel waarschuwt hij dat we er nog niet zijn.

Goed nieuws, bestuurlijk Amsterdam is eindelijk om! Na jarenlang in de struisvogelstand te hebben verkeerd, erkent het eindelijk dat de overlast door groeiend toerisme te extreem is geworden.

Daarvoor moesten bewonersorganisaties wel continu aan de bel trekken, terwijl ze vaak werden weggezet als zeurders. Hopelijk breken nu andere tijden aan. De gemeente heeft achter de schermen belangrijke maatregelen voorbereid die een keerpunt moeten vormen en de uit de hand ­gelopen drukte en overlast moeten beteugelen. Lof daarvoor!

Natuurlijk zijn we er nog lang niet, daarvoor is het probleem te structureel geworden, dankzij het jarenlang gevoerde beleid dat de economie vooropstelde. Laten we de nu genomen maatregelen dus vooral zien als een allereerste voorzichtig stap.

Ik kijk uit naar fundamentele vervolgstappen en hoop dat onze bestuurders nu weer hardop en gemeend durven te zeggen dat leefbaarheid van een stad altijd boven economische groei hoort te gaan.

Hopelijk maken ze hierbij ook gebruik van de inbreng van al die bewonersgroepen, die veel nuttige ideeën hebben. Daarmee zou de politiek een hoop vertrouwen kunnen terugwinnen.

Bart Nooij, bewonersgroep Overlast De Hallen