Opinie Bewaar

'Aannemers onttrekken stoep langdurig aan de openbare ruimte'

Verbouwing aan de Van Breestraat in Amsterdam Zuid.
Verbouwing aan de Van Breestraat in Amsterdam Zuid. © Tammy van Nerum

'Aannemers van particuliere verbouwprojecten in Amsterdam Zuid krijgen zonder pardon toestemming voor het in bezit nemen van de openbare ruimte voor soms bijna een jaar,' ergert Marnix Blom zich in een lezersbrief.

In het nieuws was de afgelopen ­dagen te volgen hoe de gemeente Deventer burgers het leven zuur maakte door te eisen dat zij een kinderzwembadje uit een voortuin zouden verwijderen.

Eerder nog was het badje juist daarnaartoe verplaatst met instemming van diezelfde gemeente. Hoofdargument bij de eis van de gemeente was dat het om een constructie van enige omvang ging, die er langer dan dertig dagen stond.

Als Amsterdammer weet ik dat zo'n argument hier niet veel indruk zou maken.

De aannemers plaatsen geen zwembaden voor buurtkinderen, maar containers, bouwketen en lawaaiige apparaten

Aannemers van particuliere verbouwprojecten hier in Amsterdam Zuid krijgen zonder pardon toestemming voor het in bezit nemen van de openbare ruimte voor eigen gebruik voor soms bijna een jaar.

Stoep en parkeerplekken worden zo langdurig aan de openbare ruimte onttrokken. En de aannemers plaatsen geen zwembaden voor buurtkinderen, maar containers, bouwketen en lawaaiige apparaten.

Meer oog voor proportie zou hier betekenen dat de gemeente aanvragers steviger gaat toetsen op de ruimte en tijd die zij voor eigen gewin van de stad claimen. Het leefklimaat zou erbij gebaat zijn.

Marnix Blom, Amsterdam