Zzp'er Sytze niet in hoger beroep in zaak-Deliveroo

De 20-jarige fietskoerier Sytze Ferwerda gaat niet in hoger beroep in de zaak tegen maaltijdbezorgbedrijf Deliveroo. De PvdA in de Tweede Kamer laat het er niet bij zitten en komt met voorstellen om zzp'ers beter te beschermen.

Peter Winterman
Sytze Ferwerda heeft besloten om niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter Beeld ANP
Sytze Ferwerda heeft besloten om niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechterBeeld ANP

Afgelopen zomer bepaalde de rechter dat Deliveroo niet fout zit door bezorgers als zzp'er aan het werk te zetten, in plaats van ze in dienst te nemen.

De rechtszaak was aangespannen door Sytze Ferwerda (20) uit Amsterdam, die met steun van de PvdA en vakbond FNV zo'n 7000 euro ophaalde om een advocaat te betalen.

Ferwerda heeft nu besloten om niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. "De rechterlijke uitspraak dat ik een zelfstandige ben, vind ik nog steeds erg teleurstellend", zegt hij. "Ik ben geen ondernemer en ik wil dat ook niet zijn. De rechter zei in haar uitspraak dat de politiek aan zet is. Daarom laat ik het hoger beroep schieten."

'Kabinet doet niets'
De rechtszaak staat symbool voor uitwassen op de arbeidsmarkt waarbij opdrachtgevers mensen niet in dienst willen nemen, om zo geld te besparen. "De rechter oordeelde, helaas, dat de politiek aan zet is", zegt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk.

"Maar dit kabinet heeft nog altijd helemaal niets bereikt of gedaan voor de fietskoeriers van Deliveroo of andere platformwerkers. Elke dag lopen zij het gevaar dat hen iets overkomt, zonder dat zij verzekerd zijn."

Daarom gaat de PvdA onder meer voorstellen om platformwerkers direct te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat kan via een regeling die nu al geldt voor topsporters, musici en sekswerkers. De verzekering wordt betaald door de overheid, maar kan worden verhaald bij de platformbedrijven.

Ook wil de PvdA via een noodmaatregel een minimumuurloon voor zelfstandigen invoeren. Het kabinet liet eerder weten op z'n vroegst in 2020 met wetgeving te komen om schijnzelfstandigheid aan te pakken.

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) Beeld ANP
Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA)Beeld ANP

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden