'Zwitserse bank hielp belastingontduikers VS'

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft een actieve rol gespeeld bij belastingontduiking door Amerikaanse klanten. Dat concludeerde een speciale commissie van de Amerikaanse senaat vandaag. Volgens de Senate Permanent Subcommittee on Investigations hielp de bank tot 10 miljard dollar uit het zicht van de belastingdienst te houden.

Het logo van Credit Suisse. Beeld epa
Het logo van Credit Suisse.Beeld epa

De commissie stelde verder dat de op een na grootste bank van Zwitserland onvoldoende tuchtmaatregelen heeft genomen tegen betrokken werknemers en dat de bank beleggers misleidde over de groei bij het onderdeel private banking, dat vermogende klanten bedient.

Lakse houding
Het Amerikaanse ministerie van Justitie kreeg ook een veeg uit de pan. Volgens de commissie heeft het ministerie niet alle tot zijn beschikking staande mogelijkheden gebruikt in het onderzoek naar belastingontduiking. Door die lakse houding hoefde Credit Suisse slechts de namen van 238 rekeninghouders prijs te geven.

Credit Suisse is de grootste van 14 Zwitserse banken die door de Amerikanen worden onderzocht. De commissie denkt dat de Zwitsers de namen van tienduizenden Amerikanen die samen nog miljarden dollars aan belastingen moeten afdragen, geheimhouden.

Het optreden tegen belastingontduiking kwam in een stroomversnelling nadat de Zwitserse bank UBS in 2009 een schikking had getroffen. De grootste Zwitserse bank betaalde 780 miljoen dollar om vervolging te voorkomen, bekende dat het belastingontduiking mogelijk had gemaakt en droeg de namen van 4700 Amerikaanse rekeninghouders over.

Daarna besloten 43.000 Amerikanen hun handel en wandel te melden bij de belastingdienst en in totaal bijna 6 miljard dollar aan achterstallige afdrachten te voldoen. Op die basis verdedigde het ministerie van Justitie vandaag zijn optreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden