Update

Zwitsers voor minaretverbod

Voorbijgangers passeren een poster met daarop een volledig gesluierde vrouw met als achtergrond een Zwitserse vlag vol minaretten. Foto ANP Beeld
Voorbijgangers passeren een poster met daarop een volledig gesluierde vrouw met als achtergrond een Zwitserse vlag vol minaretten. Foto ANP

BERN/DEN HAAG - In Zwitserland mogen geen minaretten meer worden gebouwd. Van de Zwitsers stemde zondag een duidelijke meerderheid van ruim 57 procent voor een bouwverbod voor de torens van moskeeën. Dat meldden Zwitserse media.

De Zwitserse regering toonde zich geschokt en teleurgesteld over de uitkomst van het referendum, maar stelde de uitslag te respecteren. Nieuwbouw is daarmee verboden. Bouwplannen worden geschrapt, aldus het ministerie van Justitie. De huidige vier minaretten vallen niet onder het verbod.

Minister Eveline Widmer-Schlumpf van Justitie noemde het minaretverbod geen geschikt middel in de strijd tegen extremisme. Zij vreest dat het besluit radicale moslims in de kaart speelt.

De overheid benadrukte dat moslims gewoon hun geloof kunnen blijven uitoefenen. De regering in Bern sluit echter negatieve gevolgen voor de export en het toerisme niet uit.

Islamisering
De volksstemming was een initiatief van een verband dat een verdere islamisering van de alpenrepubliek wil voorkomen. Het comité ziet minaretten als teken tegen integratie.

Het voorstel werd ondersteund door onder meer de grootste Zwitserse partij, de nationaalconservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP), en een andere rechtse partij. ''De wrevel bij de bevolking over de bouw van minaretten is door de politiek genegeerd'', stelde de voorzitter van het actiecomité, Walter Wobmann, na de overwinning. Hij kondigde meteen stappen aan tegen gedwongen huwelijken, de totale verhulling van vrouwen en besnijdenissen.

De opkomst bij het referendum gold met circa 54 procent als relatief hoog. Gemiddeld gaat 44 procent van de Zwitsers naar de stembus.

De voorstanders hadden campagne gevoerd met een affiche waarop een vrouw in boerka is afgebeeld, terwijl de Zwitserse vlag wordt bedekt door minaretten. De meeste opiniepeilingen hadden steeds een krappe meerderheid tegen het verbod laten zien.

Zwitserland telt 400.000 moslims op een bevolking van ongeveer 7,7 miljoen. Vanaf minaretten kan worden opgeroepen tot gebed, maar dat is in Zwitserland niet toegestaan.

Strafmaatregelen
De regering had de bevolking dringend aangeraden 'nee' te stemmen, net als christelijke, islamitische en joodse leiders. Bern vreest economische strafmaatregelen van Arabische staten en gevolgen voor de talrijke internationale instanties in het land. Ook vinden de regering en de religieuze bewegingen dat het verbod een bedreiging kan vormen voor vreedzame samenwerking tussen religies en voor de integratie van moslims in Zwitserland.

Voorstanders van het verbod menen dat minaretten geen religieus karakter hebben, omdat het bouwwerk niet in islamitische geschriften wordt genoemd. Minaretten zouden een voorbode zijn van de de sharia, de islamitische wetgeving.

PVV-leider Geert Wilders feliciteerde Zwitserland ''met de prachtige uitslag'' van het referendum. ''Wat in Zwitserland kan, moet hier ook kunnen'', stelde hij. De PVV streeft naar zo'n referendum in Nederland. ''Wil het kabinet dat niet, dan komt de PVV met een initiatiefwetsvoorstel'', aldus Wilders. Filip Dewinter, de voorman van het Vlaams Belang, gaat in het Vlaams parlement een voorstel indienen om ook in Vlaanderen de bouw van minaretten aan banden te leggen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden