Zwitsers ruziën over verbod op minaretten

Vorige maand wekte de Volkspartij verontwaardiging met een poster waarop de Zwitserse vlag is bezaaid met op raketten lijkende minaretten, terwijl een vrouw in een boerka dreigend de Zwitsers aankijkt. Foto ANP Beeld
Vorige maand wekte de Volkspartij verontwaardiging met een poster waarop de Zwitserse vlag is bezaaid met op raketten lijkende minaretten, terwijl een vrouw in een boerka dreigend de Zwitsers aankijkt. Foto ANP

BERN - De Zwitsers kunnen zondag in een referendum stemmen over een verbod op de bouw van minaretten. Maar regering en bedrijfs­leven zien niets in het plan van de rechtse SVP. De revolte tegen de 'islamisering', volgens de voorstanders van het verbod, begon in de plaats Wangen bei Olten, ten noorden van Bern.

Ruim twee jaar geleden ging het gemeentebestuur daar akkoord met het verzoek van de islamitische inwoners de bouw van een zes meter hoge minaret naast de plaatselijke moskee toe te staan.

Het plaatselijke verzet had niets uitgehaald, ook Zwitserlands hoogste juridische instanties wezen de bezwaren af. Met als gevolg een storm van verontwaardiging die zich over heel rechts Zwitserland uitbreidde.

De rechts-populistische Zwitserse Volkspartij (SVP) en verwante groeperingen ijverden met succes voor een referendum over de vraag of de bouw van minaretten in heel Zwitserland verboden dient te worden. Ze verzamelden voldoende (113.540) handtekeningen, en aanstaande zondag is het zover.

Het politieke establishment, afgezien van de SVP, pleit voor het 'nee', en ook het bedrijfsleven verwacht veel slechts van een verbod. De regering, 'federale raad' geheten, spreekt van een ontkenning van de godsdienstvrijheid en vreest voor verdere schade voor Zwitserland, dat toch al kampt met een 'provinciaal' imago.

Bern vreest bovendien dat een overwinning van het 'ja' Zwitserland op een islamitische hetze kan komen te staan, zoals Denemarken vier jaar geleden overkwam bij de rellen rond de Mohammedcartoons.

Volgens de laatste peilingen zal 51 procent van de Zwitsers het minaretverbod afwijzen, 36 procent is voorstander. ''Maar het valt niet uit te sluiten dat veel twijfelaars op het laatste moment 'ja' zeggen,'' aldus de krant Tages-Anzeiger.

Zwitserland spreekt al wekenlang over weinig anders, De voorstanders van het 'ja' beschikken over aansprekende figuren, zoals de wijnboer David Luyet, een voormalig autocoureur.

Luyet heeft een campagneposter in elkaar geknutseld waarbij ministers van de Zwitserse regering in pak staan afgebeeld, terwijl hun drie vrouwelijke collega's nog net herkenbaar zijn in een boerka. Dat staat Zwitserland te wachten als het minaretverbod wordt verworpen, voorspelt hij.

Zwitserland heeft op het gebied van provocerende verkiezingsposters een reputatie hoog te houden. Bij de landelijke verkiezingen in 2007 voerde de SVP campagne met een poster waarop drie witte schapen een zwart schaap van de Zwitserse vlag afschoppen. 'Voor meer veiligheid' was de slogan ernaast.

Vorige maand wekte de Volkspartij verontwaardiging met een poster waarop de Zwitserse vlag is bezaaid met op raketten lijkende minaretten, terwijl een vrouw in een boerka dreigend de Zwitsers aankijkt. In enkele steden mag de poster niet worden opgehangen, waaronder Basel, Lausanne en Neuchâtel. Maar Genève en Zürich vonden een verbod indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting.

Op de internetsites van rechtse actiegroepen als Stopp Minarett en Minarett Attack worden typisch Zwitserse liederen, tegen een achtergrond van groene Alpenweiden, steeds luider overstemd door de oproepen tot het gebed van de muezzin in de minaret van Wangen bei Olten.

Een stem op de achtergrond besluit de boodschap met de woorden: 'Als we niet oppassen, wacht ons een invasie van minaretten, stem zondag Ja.'

Andere tegenstanders mogen hun boodschap graag aanscherpen met een uitspraak, volgens hen, van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan uit 1997: 'De moskeeën zijn onze kazernes, de minaretten onze bajonetten, de koepels onze helmen, de gelovigen onze soldaten.'

Namens de regering voert minister van Justitie Eveline Widmer-Schlumpf campagne voor het 'nee'. Ze zei 'op persoonlijke titel' het dragen van de boerka in Zwitserse straten af te wijzen, hetgeen voorstanders van het 'ja' opvatten als toch een mate van steun.

In die kringen wordt de suggestie gewekt dat Zwitserland inmiddels meer minaretten telt dan kerktorens, maar in werkelijkheid zijn er slechts vier minaretten. (RENÉ TER STEEGE)

De poster van de Volkspartij. Beeld
De poster van de Volkspartij.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden