Zwerfjongeren keuren zelf opvangplaatsen

AMSTERDAM - Zwerfjongeren in Amsterdam hebben een jaar lang op proef opvangvoorzieningen getest. Naar aanleiding van hun bevindingen hebben ze een handboek opgesteld waar andere gemeenten en instellingen in het land uit kunnen putten. De jongeren overhandigden het eerste exemplaar donderdag aan wethouder Marijke Vos (zorg).

De methode is een vernieuwende manier om zwerfjeugd onder de noemer 'Young Voices' meer te betrekken bij hun eigen voorzieningen. Het testen moet ze uit een sociaal isolement halen en ze meer weerbaar maken. Het handboek geeft tips over hoe in andere plaatsen ook thuisloze jongeren keuringen kunnen uitvoeren en biedt handvatten voor instellingen om verbeteringen uit te voeren.

Het Amsterdamse team heeft na intensieve trainingen leeftijdsgenoten ondervraagd. Ook hebben ze vier instellingen gekeurd waar zwerfjongeren verblijven. Een van de belangrijkste knelpunten die ze tegenkwamen, was het strenge schorsingsbeleid dat veel wordt toegepast en waar zowel vanuit de jeugd maar ook vanuit de opvangplekken bezwaar tegen is. Medewerkers van de instellingen erkenden dat jongeren weinig leren door het opleggen van sancties. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden