Plus

Zwemmen als zeemeermin: 'Het is heel meditatief'

Elke week verzamelt de harde kern van Amsterdam Mermaid Pod zich in het De Mirandabad om te zwemmen met zeemeerminstaarten. 'Het is heel meditatief.'

De Zeemeerminnen in het De Mirandabad. Beeld Dingena Mol
De Zeemeerminnen in het De Mirandabad.Beeld Dingena Mol

Ruggelings liggen negen vrouwen kronkelend op de zwembadrand. Het is alsof ze zich in een loeistrakke spijkerbroek proberen te wurmen. Wie dichterbij komt, ziet dat ze bontgekleurde zeemeerminstaarten rond hun middel hijsen.

Daarna laten ze zich sierlijk in het blauwe water glijden, koket zwaaiend met hun staart. Met een soepele koprol verdwijnen ze in de diepte. Enkele mannen staren hen na.

Een echtpaar zet de handen in de zij en slaat het tafereel een poosje nieuwsgierig gade. Mythische wezens van vlees en bloed; die zie je niet elke dag.

Toch zijn de zeemeerminnen sinds september wekelijks in het De Mirandabad in Zuid te vinden, met hun zeemeerminstaarten verpakt in driehoekige, waterdichte tassen.

Jopie (28) is een van de initiatiefnemers van de Dutch Mermaids-groep. Drie jaar geleden raakte zij gefascineerd door zwemmen met een zeemeerminstaart.

"Ik maak sinds mijn twaalfde al mijn eigen kostuums en jurken, en hou van het Elf Fantasy Fair-wereldje. Als kind was ik, ­zoals velen van mijn generatie, ook dol op de Disneyfilm De kleine zeemeermin."

"Toen ik ontdekte dat het mogelijk was om als zeemeermin te zwemmen, leek mij dat erg leuk. Het past bij mij. Ik ben opgegroeid aan het water en ben gek op zwemmen."

In het IJ
Jopie oefende eerst met een monovin, een flipper waar je met twee voeten in kunt, en zwom vervolgens met een zeemeerminstaart. "Ik was er meteen enthousiast over. Het is heel fijn en meditatief om te doen."

Regelmatig dook ze als zeemeermin het IJ in en trok dan veel bekijks. "Op dat moment had ik het gevoel dat ik de enige in Amsterdam was die dit deed."

In Amerika en Australië is 'mermaiding' al langer razend populair, maar de trend dringt nu ook door tot Nederland. Verschillende zeemeerminscholen bieden opleidingen aan.

Wie deze nieuwe hobby vervolgens wil delen met anderen, kan zich aansluiten bij de Facebookgroep Dutch Mermaids. Deze club bestaat uit 250 zeemeerminnen in Nederland en België en organiseert ook evenementen.

De groep Amsterdam Mermaid Pod richt zich vooral op ­Amsterdam en telt 35 leden. "Steeds meer vrouwen melden zich aan. De groep is heel divers, met verschillende leeftijden en achtergronden," vertelt mede-oprichter ­Jopie.

De harde kern in Amsterdam bestaat uit zo'n zeven ­zeemeerminnen die elke week in het De Mirandabad ­afspreken om te gaan zwemmen. "We doen dat niet op een vaste dag, maar spreken af wanneer we zin en tijd hebben."

Een toeter kondigt een nieuwe serie golven in het golfslagbad aan. Woest slaan ze tegen de zwembadrand. De zeemeerminnen kunnen zich nu echt in zee wanen. Met veel gespetter en zwaaiende staarten duiken ze onder. Nu en dan verschijnt de bolling van een achterwerk boven ­water.

Golfslag
Simone van Mackelenberg (40) ligt nog in het ondiepe. Ze heeft enige moeite om weg te komen, maar zwemt na een tijdje kronkelend achter de anderen aan. Ze is pas twee keer geweest en moet de slag nog goed te pakken krijgen.

"Je bent gewend om te trappelen met je onderbenen, maar dat moet nu juist níet. In plaats daarvan moet je een golfslag met je lichaam maken. Als dat eenmaal lukt, gaat het vanzelf." Ze is vastbesloten vaker te komen: "Verkleden en zwemmen: dat is voor mij de ideale combinatie!"

Het is volgens Jopie geen vereiste om les bij een zeemeerminschool te volgen, maar ze raadt wel aan om het eerst onder begeleiding en in ondiep water te doen.

"Als iemand voor het eerst komt, laten we de basics zien en geven we wat aanwijzingen. We letten goed op elkaar. Het is handig om te beginnen met alleen een monovin. Die kun je makkelijker aan- en uitdoen in het water. Het is te vergelijken met de techniek van freediven, maar dan met een staart."

"Je beweegt als een dolfijn en gebruikt je buikspieren. Ik raak er steeds bedrevener in en oefen nu met langer mijn adem inhouden onder water." Volgens Lisa Elvee (28) leer je het vrij snel. "

Het is een soort bodyroll, zoals buikdansen. Veel meiden kunnen dat al."

Als een dolfijn
Jopie kreeg de smaak zo te pakken, dat zij inmiddels ook in te huren is voor kinderfeestjes.

"Vanwege de veiligheid ga ik niet met de kinderen het water in, maar ze mogen wel bij me zitten en met me op de foto. Dat vinden ze super. Ook rondvaartboten kunnen mij boeken."

"Ik heb Engels ­gestudeerd en weet veel over de geschiedenis en kunsthistorie van de stad, dus dat kan ik mooi combineren met een optreden als zeemeermin. Een fulltimebaan is het niet, ik werk ernaast in de zorgadministratie."

Vrachtwagenchauffeur Cindy Sol (38) zag een lang ­gekoesterde wens in vervulling gaan. "Ik wilde altijd al als een dolfijn zwemmen. Nu kan het. Als chauffeur werk ik in een mannenwereld; ik vind het ook weleens leuk om écht vrouwelijk te zijn. En ik heb er meteen een groep leuke vriendinnen bij."

Als Sol de mannen op haar werk stil wil krijgen, vertelt ze over haar hobby. 'Jij, zeemeermin? Huh? Hoe moet ik dat voor me zien?' vragen ze haar dan. "Als ik uitleg hoe het werkt, vinden ze het wel bijzonder."

Lisa Elvee (l) en Jopie in het De Mirandabad. Beeld Dingena Mol
Lisa Elvee (l) en Jopie in het De Mirandabad.Beeld Dingena Mol

Na twee uur zwemmen liggen de zeemeerminstaarten aan de kant van het zwembad te pronken. De mooiste exemplaren haal je ­niet zomaar bij een Nederlandse feestartikelenwinkel, maar importeer je uit Amerika.

Veel zeemeerminnen hebben dan ook flink in de buidel getast voor hun staarten. Ze zijn van neopreen, een dikke stof die ook voor wetsuits wordt gebruikt. Jopie bestelde die van haar voor 335 dollar in Amerika.

"Daar komen dan nog verzendkosten en invoerrechten bij. Je hebt nóg mooiere, van siliconen - die kosten al snel duizenden euro's. Dat geld heb ik niet, dus ik ben blij dat er een goedkopere variant op de markt is gekomen."

Bij een groot aantal Nederlandse webshops is het mogelijk minder dure staarten tussen de vijftig en honderd euro te kopen. "Die zijn van spandex of badpakstof en dunner," zegt Jopie.

Versierde bikinitopjes
"Sommige schijnen een beetje door en de print is niet altijd mooi. Goedkope staarten zijn niet per se slechter. Je gaat er alleen minder hard mee. Een voordeel is dat ze minder groot en lichter zijn, en dus makkelijker mee te nemen. Ze zijn prima om mee te beginnen."

De vriendinnengroep organiseert regelmatig een ­knutselavond om de zeemeermin-outfit af te maken, met zelf versierde bikinitopjes en bijbehorende ­accessoires. "Volgende week komt iedereen weer bij mij. Heel gezellig, met een wijntje erbij," zegt Sol.

Getooid met hun staarten, hoofdbanden en sieraden van schelpen, koralen, glitters en kralen en soms ook bijpassende make-up duiken de vrouwen elke week het bad in. "Magisch," vindt Shereen Aboushousha (26). "Als kind ­wilde ik al een zeemeermin zijn. Elegant als Ariël. Het is zo mooi dat dat nu ook écht kan."

Angel Cacao (37) had niet zo'n fijne jeugd en zocht vroeger haar toevlucht in de fantasiewereld van De kleine ­zeemeermin. "Ik vind het bijzonder dat ik nu zélf zeemeermin kan zijn en dat ook nog eens samen met anderen kan doen!"

Angel Cacao, naast Jopie: 'Bijzonder om nu zélf zeemeermin te kunnen zijn.' Beeld Dingena Mol
Angel Cacao, naast Jopie: 'Bijzonder om nu zélf zeemeermin te kunnen zijn.'Beeld Dingena Mol
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden