Zwemfie maken? Dat mag in de meeste zwembaden niet

Een selfie aan de rand van het zwembad of een snapchat van een bommetje, dan kun je er tegenwoordig op veel plekken in de stad op rekenen dat je door de badmeester wordt gevraagd je smartphone weg te stoppen.

Ook in het Flevoparkbad mag je niet filmen of fotograferen. Beeld Friso Keuris
Ook in het Flevoparkbad mag je niet filmen of fotograferen.Beeld Friso Keuris

Bezoekers van een zwembad in Sliedrecht worden sinds dit jaar op hun vingers getikt als zij het bommetje van vriend of vriendin met hun smartphone fotograferen, schreef de Volkskrant deze week. In Amsterdam geldt in veel zwembaden al langer een foto- en filmverbod.

Zoals in Het Marnix, waar sinds 2006 - al ver voor het selfietijdperk - niet in en bij het zwembad gefotografeerd of gefilmd mag worden. Op alle ramen hangen stickers die de zwemmers daar op wijzen en ook bij de ingang wordt in de toegangsregels gewezen op het fotoverbod, zegt manager Abdel Alkadi.

Alleen met toestemming en onder toezicht van de aanwezige manager mag - ingezoomd - een foto gemaakt worden van bijvoorbeeld de eerste schoolslag van een kind. Het is uit voorzorg, zegt hij. "Je weet niet wat er met die beelden gebeurt en straks belandt een halfnaakte vrouw zonder toestemming op internet. Dat willen we zo voorkomen."

Badmeester
Ook bij de gemeentelijke zwembaden (binnen en buiten) zoals het Zuiderbad, De Mirandabad, het Noorderbad en het Flevoparkbad hangen bordjes die aangeven dat er niet gefotografeerd mag worden.

De regel werd in het leven geroepen toen het mogelijk werd om gemakkelijker foto's wijds te verspreiden, zegt Krista Westerbos van de gemeente. "Het is niet de bedoeling dat een foto van een dikke badgast op Facebook belandt met een onderschrift als 'haha, moet je die zien.'"

De regel is bedoeld om mensen er van bewust te maken dat je foto's niet zomaar via internet mag verspreiden. Dat geldt ook voor Facebook of Instagram. "Mensen moeten vrij en op hun gemak rond kunnen lopen bij een zwembad en ben je aan het fotograferen, dan kun je er dus vanuit gaan dat daarop wordt aangesproken door een badmeester."

Verbodsbordje
Het zwembad in Sliedrecht valt onder Optisport, een organisatie waar ook het Sloterparkbad en het zwembad in het Bijlmer Sportcentrum onder vallen. De organisatie zegt echter dat het verbod niet voor alle zwembaden geldt. Hier gaan ze zelf over en in Zuidoost is dan ook geen verbodsbordje te vinden. Hetzelfde geldt voor Sportfondsenbad Oost. Wel bestaat de kans dat een badmeester je komt vragen om wat voor foto's het precies gaat.

Ook het MercatorPlaza kent geen verbod. "Nóg niet," zegt accommodatiemanager Menno Valk. Want hij sluit niet uit dat ze dit op een gegeven moment door zullen gaan voeren. "Met de ontwikkeling van afgelopen jaren, waarbij iedereen steeds meer foto's maakt met mobiele telefoons, zijn er ook mensen die daar niet altijd zin in hebben."

W Hotel
Waar misschien wel het omgekeerde geldt van een fotoverbod is bij het zwembad bovenop het W Hotel. Een selfie op de rand van het zwembad met het uitzicht of een foto van een groep vrienden met een cocktail in de hand om die vervolgens te verspreiden via de sociale kanalen? "Alleen maar leuk," zegt een woordvoerder.

Tenzij iemand er overlast van ondervindt, dan zal iemand er vriendelijk wat van zeggen. "Maar over het algemeen hebben de mensen die hier komen er geen enkel probleem mee om ergens op Instagram te verschijnen."

Gasten van het W hotel zoeken verkoeling bij het zwembad. Beeld anp
Gasten van het W hotel zoeken verkoeling bij het zwembad.Beeld anp

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden