Zwembond wil zwemles voor asielzoekers

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) vindt dat asielzoekers zwemles moeten krijgen of in elk geval informatie moeten ontvangen over de gevaren van water.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanleiding is het verdrinken van een zestienjarige asielzoeker uit Syrië maandag in een zwembad in Venlo.

Volgens Alice Schols, die bij de bond over zwemlessen gaat, onderschatten asielzoekers de gevaren. Ze denken dat zwemmen makkelijk is omdat bijna iedereen in Nederland het kan, zo bevestigt ze een bericht van de NOS.

Bezuinigingen
De zestienjarige jongen overleed nadat hij maandagmiddag in kritieke toestand uit het zwembad was gehaald. Twee jaar geleden verdronk een Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen in Rhenen.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat het slachtoffer in Venlo vermoedelijk al een verblijfsvergunning had en niet meer in een asielzoekerscentrum verbleef.

Bewoners van een azc krijgen al informatie over de gevaren van zwemmen in natuurwater, zeker als dat veel in de omgeving is.

Bovendien gaan alle kinderen die in de asielopvang verblijven naar school, waar ze net als alle kinderen zwemles krijgen. Of niet krijgen als dit door bezuinigingen voor alle leerlingen is afgeschaft, aldus de COA-woordvoerder.

Verdrinkingsgevallen
In Nederland doen veel ouders hun kind op zwemles als ze vier of vijf jaar oud zijn. Bij ouders van niet-westerse afkomst, zoals met een Turkse en Marokkaanse achtergrond, gebeurt dat minder. Door bezuinigingen is schoolzwemmen in een aantal plaatsen in ons land afgeschaft.

Bij de meeste verdrinkingsgevallen in Nederland gaat het om toeristen of mensen die hier tijdelijk verblijven. Veel slachtoffers zijn afkomstig uit Oost-Europese landen als Polen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden