Plus

Zwembandjes om op het Sloterstrand? 'Zo'n koppie is zo onder water'

Op het Sloterstrand verdronk vorig jaar een vijfjarig meisje. Ze was zonder bandjes in het water terechtgekomen. Voor veel ouders is het geen reden hun peuters zwembandjes om te doen. 'Ze weet tot hoe ver ze mag.'

Het Sloterstrand, zaterdag 16.00 uur, 27 graden Beeld Dingena Mol
Het Sloterstrand, zaterdag 16.00 uur, 27 gradenBeeld Dingena Mol

Aan Hanane Elfayyouss (33) zal het niet liggen. Ze zit op het hoge gedeelte van het Sloterstrand, onder de bomen, met haar dochter Isra.

De zesjarige is gehesen in een puddle jumper: een soort harnas van opblaasbandjes en zwemvest ineen. Dat is veel veiliger, vindt haar moeder. "Als ze kleiner zijn, kunnen ze zo niet zelf de zwembandjes afdoen."

Isra zit op zwemles, maar er is geen sprake van dat ze in haar eentje het water ingaat, ook niet met bandjes. Daarvoor vindt Elfayyouss het veel te onveilig.

Vorig jaar overleed hier het vijfjarige meisje Kauane. Haar moeder was haar uit het oog verloren en ze was zonder zwembandjes in het water gegaan. Na het drama werden extra maatregelen aangekondigd: er zouden gratis bandjes worden uitgedeeld, en 'gastheren' zouden worden opgeleid tot reddingszwemmer.

Maar deze warme zaterdagmiddag is er geen strandwacht te zien. Gek vindt Elfayyouss dat. "Er zijn hier zo veel jonge kinderen. Volgens mij zijn er genoeg ouders die desnoods vrijwillig toezicht zouden willen houden."

Zes incidenten per jaar
De dood van Kauane was niet het enige wat gebeurde bij het net geopende Sloterstrand. Rond de Sloterplas zijn gemiddeld zes incidenten per jaar, blijkt uit cijfers van de brandweer. Deze zomer zijn er nog geen meldingen geweest.

Elfayyouss sprak een paar dagen geleden een man die een meisje in het water had zien drijven. "Hij dacht eerst dat het een plastic zak was, maar toen zag hij een hoofdje op en neer gaan. Hij verstijfde helemaal.''

''Toen is een andere vader het water ingesprongen en heeft haar gered. Een meisje van twee, tweeënhalf was het. Haar moeder was aan het roken en zat net even met haar rug naar haar toe."

Of dat kind zwembandjes droeg, weet ze niet. Feit is dat deze middag veel kleine kinderen zonder bandjes om de armen in het water spelen, met de ouders op de kant. Het blijft niet on­diep: waar het zwemgedeelte wordt afgebakend, met een lijn met gele boeien, komt het water bij volwassen mannen tot hun middel.

Een paar extra ogen
Een vader - dertiger, rossig baardje - zit in het zand, terwijl zijn dreumes in het water speelt. Meestal heeft hij wel bandjes bij zich, zegt hij, maar vandaag zijn ze nogal ad hoc naar het strand gegaan.

Het is zijn verantwoordelijkheid op zijn kind te letten, zegt hij: "Maar een paar extra ogen in een hoge stoel zou wel prettig zijn. Zo'n koppie is zo onder water. Dan ben je het kwijt."

Of hij er dan wel relaxed bij zit? "Ach, ik ben opgegroeid in Zandvoort. Dit is geen ruige zee."

Een paar meter verder het strand op zit Mirjam Lobbes (35) met haar familie. Lobbes' dochter is vandaag drie geworden, het meisje rent in en uit het water. Met dat gratis zwembandjes uitdelen is het stadsdeel alweer gestopt, stelt haar moeder vast.

"En er zouden niet echt strandwachten komen hoor. Er kwamen wel een keer een soort lifeguards langs op van die jetski's, maar dat was heel onaangenaam. Dat stonk enorm."

Haar dochter hoeft geen bandjes om. "Ik zit erbij, hè. En ze weet tot hoe ver ze mag. Ze is heel vrij in het water."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden