Plus

Zwembadpas heeft effect, maar is het middel niet te zwaar?

De toegangspas voor het De Mirandabad staat ter discussie. Wat weegt het zwaarste voor de gemeenteraad: veiligheid of privacy?

De Mirandabad Beeld anp
De MirandabadBeeld anp

De toegangspas werkt, daar zijn alle partijen het over eens. Met een gemiddeld aantal bezoekers van 350.000 per jaar, daalde het aantal ­geregistreerde incidenten in het De Mirandabad van bijna veertig in 2013 naar vier in 2015. Overlastgevende groepen mijden het bad, schrijft het stadsdeel in een evaluatie. 'De veiligheid en het gevoel van veiligheid zijn zeker verbeterd.'

Alleen: is het middel van een verplichte toegangspas niet te zwaar? Het zwembad in Zuid is nog steeds het enige bad in het hele land waar het wapen wordt ingezet tegen verstoring van de orde.

En dan ligt er ook nog een advies van de Commissie ­Persoonsgegevens Amsterdam (CPA) voor het stadsbestuur, met de boodschap vanwege de bescherming van de privacy toch vooral op zoek te gaan naar alternatieven.

Een fijne kluif voor de gemeenteraad die vandaag in commissie­verband spreekt over de toegangspas. De VVD, in 2013 de drijvende kracht achter de zwembadpas, zal vandaag met vuur pleiten voor voortzetting van het instrument.

"De pas is een ­belangrijk middel om het zwembad veilig te houden," zegt Dilan Yesilgöz. "Verreweg de meeste bezoekers hebben er bovendien geen enkele moeite mee."

Zware wapens
Van de kritische kanttekeningen van de privacywaakhond CPA begrijpt Yesilgöz niets. "Ik zie dat niet zo. Ik kan mij eerlijk gezegd geen ­grotere schending voorstellen dan een aanranding, zoals dat in het verleden wel gebeurde in het bad."

Toch ziet de VVD in de positieve evaluatie van het stadsdeel ook geen aanleiding om de toegangspas in de hele stad in te voeren. "Het is een middel dat kán worden ingezet."

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich GroenLinks. "Het aspect van veiligheid wordt veel te gemakkelijk gebruikt om naar de zware wapens te grijpen," zegt Rutger Groot Wassink.

"De commissie is helder: de pas schendt de privacy en er zijn alternatieven. Wat ons betreft moet de pas dan ook liever vandaag dan morgen verdwijnen."

350.000

Het De Mirandabad in Zuid trekt gemiddeld 350.000 bezoekers per jaar. Het is in Nederland het enige bad met een pas ter beveiliging.

Groot Wassink verwijst ook naar een rapport van de rekenkamer, die eerder dit jaar concludeerde dat het de gemeente aan een heldere visie ontbreekt over de omgang met persoonsgegevens. "Het college heeft al vaker laten zien dat privacybescherming geen grote prioriteit is. Ook uit deze kwestie blijkt dat privacy te vaak ondergeschikt wordt gemaakt aan andere doelen."

Andere mogelijkheden
D66 dobbert in het midden, met ­Reinier van Dantzig als woordvoerder en gebruiker van het zwembad. "Ik merk dat het veel rustiger is dan een paar jaar geleden, dus de pas werkt. Maar het CPA stelt ook vast dat de alternatieven in Zuid niet serieus zijn onderzocht. Dus dat wordt mijn vraag aan de wethouder: zijn er echt geen andere mogelijkheden om de bezoekers te beschermen tegen het uitschot?"

Van Dantzig oppert dat er mogelijk met enige aanpassingen van de pas toch tegemoet kan worden gekomen aan de wensen van de CPA.

"Er zijn klachten van bezoekers, dus daar moet naar worden gekeken. Ik kan mij voorstellen dat het voor de werking niet veel uitmaakt of er een huisadres op de pas staat of niet. De foto's van bezoekers worden bij de ingang op een scherm getoond. Dat kan misschien ook anders."

40

Sinds de invoering van de zwembadpas is het aantal geregistreerde ­incidenten gedaald van bijna 40 in 2013 naar 4 in 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden