Zwembadpas De Mirandabad wordt mogelijk afgeschaft

De zwembadpas in het De Mirandabad in Zuid, die overlast preventief moet tegengaan, wordt mogelijk weer afgeschaft. De gemeente onderzoekt geschikte alternatieven.

Wil je zwemmen in het De Mirandabad dan heb je sinds 2014 een speciale toegangspas nodig. Beeld anp
Wil je zwemmen in het De Mirandabad dan heb je sinds 2014 een speciale toegangspas nodig.Beeld anp

De zwembadpas is geen ideaal middel om de overlast in het zwembad te bestrijden, schrijft wethouder Eric van der Burg (Sport) in een brief aan de gemeenteraad. 'We gaan nog eens kritisch kijken naar andere geschikte middelen om ongewenst gedrag terug te dringen.'

De zwembadpas werd bij het De Mirandabad ingevoerd in 2014 nadat groepen jongeren meerdere keren voor overlast (bedreigingen, diefstal, geweldpleging en (seksuele) intimidatie) zorgden.

In 2016 werden er al vraagtekens bij de pas gezet. Met gemiddeld 350.000 bezoekers daalde het aantal geregistreerde incidenten in het zwembad van bijna veertig in 2013 naar vier in 2015. Dat het werkte was één ding, maar was het middel niet te zwaar?

Nadelen
De wethouder schrijft nu dat de zwembadpas voor- maar ook nadelen kent. Zo is het eenvoudiger geworden om de ontruststokers buiten de deur te houden, omdat hun passen bij overlast geblokkeerd kunnen worden. Maar, adviseerde de Commissie Persoonsgegevens van de gemeente in 2016 al, de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. De legitimatieplicht zou volgens de commissie bijvoorbeeld een drempel opwerpen en het openbare karakter van het zwembad veranderen.

Daarbij komt dat iedereen vanaf 14 jaar oud zich moet legitimeren terwijl juist de jongeren onder 14, die zonder ouders of begeleiding in het zwembad zijn, vaak betrokken zijn bij de incidenten. En zelfs met pas kun je 's zomers ongezien binnenkomen door over het hek te klimmen.

Daarnaast zijn er nog de technische problemen die de pas kan opleveren en zorgt de legitimatieplicht 's zomers voor langere rijen, dan nodig is. Veel mensen die dan voor het eerst komen, moeten namelijk nog een pas aanschaffen.

Proef met online kaartje
'Voor een goede sfeer is een mix van instrumenten nodig,' schrijft Van der Burg. Hij noemt vakkundig personeel en korte lijntjes met de politie en buurtregisseur.

Ook wordt naar andere maatregelen gekeken. In het De Mirandabad start een proef waarbij bezoekers online een kaartje kunnen kopen. Zo worden hun gegevens geregistreerd, maar hoeven bezoekers niet in de rij te wachten. Ze kunnen direct doorlopen naar de kleedhokjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden