Zwembadpas De Mirandabad vanaf woensdag verleden tijd

Voor een bezoekje aan het De Mirandabad in Zuid is vanaf woensdag geen zwembadpas meer nodig.

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Op voorspraak van de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam (CPA) heeft het De Mirandabad onderzoek gedaan naar alternatieven voor de pas, die werd ingevoerd om het aantal incidenten in het zwembad terug te dringen.

Die waren er tot een aantal jaar geleden met regelmaat. "Het gaat dan om onacceptabel gedrag zoals bedreigingen, diefstal, geweldpleging en (seksuele) intimidatie," zei een woordvoerder van stadsdeel Zuid bij de invoering in 2014. De Commissie Persoonsgegevens van de gemeente Amsterdam adviseerde na twee jaar al om op zoek te gaan naar alternatieven.

Privacy
De invoering van een zwembadpas legde wat de CPA betrof teveel de nadruk op de relatief kleine groep jongeren die problemen veroorzaakte in het zwembad. De privacy van andere bezoekers leed tegelijkertijd onder de pas. Daarom startte twee jaar geleden onder leiding van toenmalig wethouder Van der Burg een onderzoek naar andere middelen tegen ongewenst gedrag.

Die zijn met ingang van woensdag van kracht. Zo krijgen medewerkers van het De Mirandabad een app waarmee ze 'realtime' informatie kunnen delen over wat er in het bad gebeurt. Er kan vanaf woensdag daarnaast worden overgegaan op een zwembadverbod voor mensen die intimiderend of brutaal gedrag vertonen.

De pas was echter bijzonder effectief: het aantal geregistreerde incidenten in het zwembad daalde van bijna veertig in 2013 naar vier in 2015. Het De Mirandabad ontvangt jaarlijks gemiddeld 350.000 bezoekers.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden