Zwembad op grachtenpand in strijd met bestemmingsplan

Eigenaren van panden in de Amsterdamse binnenstad kunnen er niet langer van uitgaan dat zij enorme glaskoepels, daktuinen en zwembaden op de daken van hun huizen mogen plaatsen.

Ton Damen
De Keizersgracht (L), hoek Brouwersgracht aan de Amsterdamse grachtengordel Beeld anp
De Keizersgracht (L), hoek Brouwersgracht aan de Amsterdamse grachtengordelBeeld anp

Het is in strijd met het bestemmingsplan. Wie het toch probeert, kan de deksel op de neus krijgen.

Dat bleek deze week op een vergadering van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit Binnenstad, voorheen de welstandscommissie. Martin Smit, de nieuwe eigenaar van Keizersgracht 124-126, wilde een glazen opbouw op zijn pand maken.

Hij zou er ook een dakterras met zwembad bouwen dat boven de kroonlijst uitstak. Het moest een betonnen bak worden van 38 vierkante meter, 1,50 meter diep. Naar verluidt zou Smit zelf kantoor gaan houden op de bovenste etage van het grachtenpand.

Rijksmonument
Het pand is evenwel een rijksmonument en daarvan mogen volgens het bestemmingsplan bouwvolumes niet worden vergroot.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit wil daarom niet dat boven de nok van het pand iets van de verbouwing zichtbaar zal zijn. Ook mag het platte dak niet worden gebruikt als terras, aldus het woensdag verschenen verslag van de commissie.

De werkgroep Waakhonden van de Vereniging Vrienden Amsterdamse Binnenstad volgt de commissie met argusogen. Jan Fraijman van de werkgroep: "Al dat beton met water is te veel voor deze oude gebouwen."

Overigens was het volgens Fraijman 'maar een pierenbadje', maar dat hoort volgens hem eveneens niet thuis op een rijksmonument.

Het pand bestaat voor een groot deel uit een betonskelet uit 1954. Ook dat kan volgens Fraijman waardevol zijn. Hij zegt dat vooral de gemetselde wanden van het trappenhuis behouden moeten blijven. Verder waren de verbouwingsplannen volgens Fraijman wel oké. Het pand blijft kantoor en in het souterrain komt een fietsenstalling.

"Volgens het bestemmingsplan Westelijke Binnenstad uit 2013, is het in de binnenstad verboden het bouwvolume op de daken te vergroten," legt Fraijman uit. "Voor zwembaden geldt hetzelfde. Ze zijn, aldus de regelgeving, 'verboden tenzij...'."

Een van de omwonenden, Eleenka Colthoff, is er nog niet gerust op. "Ik sprak mijnheer Smit onlangs nog. Hij zei dat er een nieuw plan wordt ingediend." Het zwembad zou er volgens hem toch komen.

Smit was niet voor commentaar bereikbaar.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden