Zwembad in grachtengordeltuin toch toegestaan

De deelraad Centrum is alsnog akkoord gegaan met de omstreden bouw van een overdekt zwembad in een keurtuin in de grachtengordel. Er dreigt nog wel een rechtszaak.

Het tuinhuis met zwembad zoals de ontwerper het voor zich ziet.Beeld Buro Lines

Een bewoner van een koopmanshuis uit 1666 aan de Herengracht vroeg en kreeg een bouwvergunning. Dat stuitte aanvankelijk op verzet van de deelraad, maar die steunde gisteravond in meerderheid toch het stadsdeelbestuur. De collegepartijen PvdA en GroenLinks hadden ook kritiek, maar lieten het bestuur niet in de steek.

Omwonenden, de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) en de oppositiepartijen VVD en SP reageerden teleurgesteld. De buurtbewoners en de VVAB hebben aangekondigd naar de rechter te stappen. 'De aanvrager tracht misbruik te maken van de uitzondering op het bouwverbod door een zwembad te maskeren als een tuinhuis,' aldus de VVAB.

Drie percelen
De vergunning betreft formeel inderdaad het vervangen van een tuinhuis. Uit de tekeningen blijkt echter ook dat het nieuwe bouwwerk drie keer zo groot is als het oorspronkelijke. Ten slotte strekt het zich niet uit over één perceel, maar neemt het drie percelen achter drie grachtenhuizen in beslag.

Alle deelraadfracties behalve D66 stellen dat het verstrekken van de vergunning in strijd is met de beleidsuitgangspunten van het stadsdeel. Dat richt zich immers op vergroening van de binnenstad. De bestaande bebouwing in de tuinen mag bij sloop en herbouw in geen geval worden vergroot.

Verder staat bebouwing van de zeventiende-eeuwse keurtuinen haaks op het beleid van de Unesco.

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden