Zweep voor 'zedeloze' weduwe

CAIRO - Een 75-jarige weduwe is in Saoedi-Arabië veroordeeld tot veertig zweepslagen en vier maanden celstraf wegens 'ongeoorloofde contacten met mannen, die geen familieleden zijn'. Zij was aangegeven door de ultraconservatieve Saoedische religieuze politie.

De vrouw, Khamisa Sawadi, een Syrische die met een Saoediër was getrouwd, moet bovendien na de voltrekking van het vonnis het land verlaten.

Eén van de mannen in kwestie was de 24-jarige Fahd al-Anzi, een neef van wijlen haar mans zijde. Deze kwam samen met een vriend zijn oude tante op haar verzoek brood brengen. Daarbij werden zij betrapt door leden van de Commissie ter Bevordering van de Deugd en ter Voorkoming van Zedeloosheid, de bewakers van de goede zeden in het koninkrijk.

De commissie ziet onder meer toe op handhaving van het verbod op contacten tussen mannen en vrouwen die geen nauwe verwantschap met elkaar hebben. Ook vrouwen achter het stuur worden op de bon geslingerd, evenals mensen die de één of andere vorm van muziek maken of dansen.

Ook de strikte filmkeuring valt onder de bevoegdheden van de commissie, die er ook op toeziet dat vrouwen gesluierd over straat gaan, in de openbare ruimte geen make-up gebruiken, dat winkels vijf keer per dag sluiten voor gebed en dat mannen op voorgeschreven tijden de moskee bezoeken.

Dat Khamisa Sawadi aanvoerde dat ze Al-Anzi als haar zoon beschouwde, omdat zij hem als baby de borst had gegeven, kon de rechtbank niet vermurwen. De vrouw had geen man en bovendien was ze niet eens Saoedische, dus was ze schuldig, concludeerde het hof. Dat zij de voedster van de man in kwestie was geweest, kon zij niet bewijzen, meenden de rechters.

Het vonnis gaat veel Saoediërs te ver, zoals de religieuze politie al veel langer onder kritiek van een groot deel van het publiek ligt. Onlangs zag de koning zich zelfs onder druk van de publieke opinie genoodzaakt het hoofd van de religieuze politie te ontslaan, nadat deze had ingestemd met de oproep van een imam om televisiebazen te vermoorden die 'immorele beelden' uitzenden.

De zaak-Sawadi is in de publiciteit gebracht door de Saoedische krant Al-Watan, 'opdat iedereen weet hoe diep we zijn gezonken'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden