Zweedse trollen en troep uit de gracht: onze wethouders en hun kerstboom

De een zingt nog sinterklaasliedjes onder de boom, de ander gaat los met Zweedse drankliederen. Vijf wethouders met hun boom vol kerstballen van vilt, plastic óf van frietvorkjes.

Simone Kukenheim: 'Het is een ratjetoe, want dit is pas onze tweede kerstboom'Beeld Mats van Soolingen

Simone Kukenheim (37, D66)
Wethouder onderwijs, jeugd en diversiteit

"De boom is een beetje een ratjetoe," verontschuldigt D66-wethouder
Simone Kukenheim zich. Het is dan ook pas de tweede keer dat ze een boom in huis heeft. Joden vieren immers geen Kerstmis, maar Chanoeka, al valt dat dit jaar toevallig wel op 24 december. "Maar de kinderen vonden een kerstboom zo gezellig dat we vorig jaar toch gezwicht zijn."

En dus worden straks Joodse liederen gezongen onder de kerstboom. Hoewel: voorlopig zingen de kinderen nog voornamelijk sinterklaasliedjes. "Het is bij ons een fusion van tradities," zegt de wethouder
diversiteit trots.

En dan begint zaterdag dus het 'feest van de lichtjes', zoals Chanoeka ook wel wordt genoemd. De kandelaar die nu nog op de piano staat, wordt dan voor het raam geplaatst, en elke dag komt er een kaarsje bij. En eten natuurlijk. Acht dagen van in olie bereide lekkernijen: van aardappelkoekjes tot soefganiot; een met jam gevulde oliebol.

Kajsa Ollongren: 'Trollen van garen, vilten rendieren ¿ echt Zweeds'Beeld Mats van Soolingen

Kajsa Ollongren (49, D66)
Locoburgemeester, en wethouder economie, lucht- en zeehaven, kunst en cultuur

We zien hier een echte Zweedse kerstboom. Althans, het is een Nordmann uit Denemarken, maar de versiering is typisch Zweeds: rendieren van vilt, trollen van garen en tierelantijnen van hout. Met de Zweedse traditie om de kerstboom pas 24 december in huis te halen, heeft wethouder Kajsa Ollongren, wier moeder Zweeds is, jaren geleden al gebroken. "Hij mag na sinterklaas naar binnen en gaat 1 januari weer het huis uit."

Wat wel is gebleven: het traditionele Zweedse kerstdiner op kerstavond. En dat betekent schnaps en allerlei soorten haring vooraf, een 'julskinka' oftewel een grote ham als hoofdgerecht en rijstepap toe. "Voor de originele ingrediënten hoef je al lang niet meer naar Zweden te gaan; ze zijn gewoon bij Ikea te koop."

Onder de boom liggen cadeautjes, het echte feest begint pas nadat die zijn uitgepakt. "Dan gaan we liedjes zingen. Zweden zijn dol op zingen." Geen Nu zijt wellekome of Stille nacht, welnee, in huize Ollongren klinken vrolijke drankliederen. "Skål, en God jul!"

Arjan Vliegenthart: 'Beter geen glazen kerstballen met zoontje van drie'Beeld Mats van Soolingen

Arjan Vliegenthart (38, SP)
Wethouder werk, inkomen en participatie

De kerstboom van Arjan Vliegenthart is een praktisch compromis. "Voor mijn dochters van 6 en 8 geldt: hoe voller, hoe beter. Maar met een driejarig zoontje die door het huis banjert, kunnen we ons geen glazen kerstballen veroorloven." En dus hangt de boom vol met ballen en dennenappels van kunststof. Onder de boom een kerststalletje.

Vroeger kwam er bij de Vliegenthartjes geen kerstboom in. Zijn ouders waren behalve gelovig nogal milieubewust, en dus werd de kerstverlichting in een kamerplant gehangen. Een ook nu heeft de boom van de SP-wethouder een kluit, zodat hij in januari de tuin in kan.

Als zoon van een predikant was Kerstmis vroeger vooral een heel drukke tijd voor het gezin. "Voor mijn vader was het drie dagen spitsuur." Nu is het een stuk rustiger: op kerstavond gaat Vliegenthart naar de kerk, eerste kerstdag komt de schoonfamilie eten en tweede kerstdag gaat hij met de kinderen naar het circus in het Westerpark. Hij durft het bijna niet te zeggen, maar eigenlijk heeft hij weinig met kerst. "Geef mij maar sinterklaas: gezelliger en niet zo pompeus als Kerstmis."

Abdeluheb Choho: 'Hiermee vertel ik: ruim je rotzooi op'Beeld Mats van Soolingen

Abdeluheb Choho (46, D66)
Wethouder duurzaamheid, openbare ruimte en groen

Voor het eerst in jaren is Abdeluheb Choho niet thuis met Kerstmis en dus heeft hij ook geen boom. "Ik ga ergens naartoe waar de zon schijnt," zegt hij mysterieus. Daarom poseert hij bij een kerstboom op het stadhuis die is gedecoreerd met troep uit de grachten. Chipszakjes, frietvorkjes, aanstekers: het ziet eigenlijk er nog best gezellig uit.

Bijkomend voordeel: zo kan de wethouder die verantwoordelijk is voor afval toch nog een stichtelijke boodschap brengen. "Als Kerstmis het verhaal vertelt van vrede op aarde, vertel ik met deze foto: ruim je rotzooi op."

De kerstboom als 'conversation piece': zo is het normaal bij hem thuis ook. Opgevoed als moslim heeft hij niets met het kerstfeest als zodanig, maar een goede aanleiding voor een gezellig samenzijn is het wel. Jaarlijks nodigt Choho zestien goede vrienden uit voor een uitgebreid diner bij hem thuis. Soms staat hij de hele dag in de keuken om wel acht gangen te bereiden.

"En iedereen neemt dan iets mee voor in de kerstboom. Dat doen we al twintig jaar, dus mijn boom hangt vol met dierbare herinneringen: van sieraden tot opblaasbare items."

Laurens Ivens: 'Een nepperd, dat is lekker praktisch'Beeld Mats van Soolingen

Laurens Ivens (39, SP)
Wethouder bouwen en wonen, wijkaanpak

Eindelijk heeft Ivens weer een kerstboom in huis. Ivens is christelijk opgevoed en een kerstboom werd als iets heidens gezien. Hoewel hij zijn geloof heeft afgezworen, geeft hij nog steeds niet veel om kerstbomen, maar zijn vriendin vond het zo gezellig.

Ook zijn er geen praktische belemmeringen meer: de SP-wethouder is net groter gaan wonen. Zijn vorige huisje was met 45 vierkante meter iets te krap voor een boom.

Nu staat er een groot groen plastic apparaat prominent in de woonkamer. "Een nepperd, lekker praktisch. Mijn zoontje heeft hem opgetuigd."
Op eerste kerstdag komt Ivens' schoonfamilie langs. "Mijn vriendin is half-Grieks en Grieken houden van eten." Dan drukt Ivens zich nog voorzichtig uit. "Ze staan de hele dag in de keuken, ik hoef eigenlijk niks te doen."

Alleen dan het digestief voor zijn rekening nemen en daar is hij weken
geleden al aan begonnen. Hij maakt sinds kort limoncello. Een SP'er met een hipsterhobby, het kan gek lopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden