Zwartste scenario voor defect aan afvalcentrale

Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - De stilgevallen energieopwekking van het Afval Energiebedrijf (AEB) staat ook voor volgend jaar als strop in de boeken.

De gemeente boekt dit jaar een tegenvaller van twintig miljoen en nog eens dat bedrag in 2009.

Dit meldt wethouder Carolien Gehrels (PvdA) bij de presentatie van de begroting van de stad voor volgend jaar.

''Het goede nieuws is dat de as alweer een week draait,'' zegt Gehrels blij. ''Vanaf juli zijn we proeven aan het doen. De situatie is, zover ik het nu kan overzien, stabiel en halverwege 2009 kunnen we weten dat er geen verzakkingen meer optreden.''

In de jaren 2008, 2009 en ook 2010 wordt boekhoudtechnisch echter niet gerekend op inkomsten. De tegenvaller - in het allerzwartste scenario zestig miljoen euro - komt boven op de negentig miljoen euro hogere bouwkosten van de centrale, waardoor deze op 450 miljoen euro kwamen.

''Volgens de experts kunnen we niet voor volgend jaar zomer vaststellen of de energieopwekking normaal verloopt,'' zegt Gehrels in een toelichting.
Aanleiding tot de hele affaire is een verzakking van apparatuur van de centrale in februari dit jaar, waardoor een aandrijfas brak. Die as had een zogenoemde bewegingstolerantie van een halve millimeter. De nieuwe as heeft een grotere tolerantie en kan drie millimeter doorbuigen zonder te breken. De kans op een nieuwe breuk wordt hierdoor sterk verkleind, is de verwachting.

De wethouder verwijst naar pagina 22 van het onderzoeksrapport dat de Rotterdamse bestuurskundige Arthur Ringeling heeft geschreven naar aanleiding van de vertraging van de bouw.

Daarin staat dat bij de bouw van de nieuwe centrale onvoldoende rekening was gehouden met het feit dat het ontwerp nog vele malen moest worden aangepast. Dat waren deels besparingen.

Verder werd geschoven met de plaats van de loodzware turbinetafel.
Intussen worden de inkomsten dus op nul euro geboekt. Elk uur dat toch energie wordt opgewekt, is meegenomen. Met de huidige hoge energieprijzen liggen de opbrengsten op 100.000 euro per dag, ofwel 700.000 euro per week, zoals in de afgelopen week.

Gehrels: ''We hebben in het financieel meerjarenperspectief van de gemeente gekozen voor een zeer voorzichtig financieel scenario tot 2010. Mocht de as draaien, dan komen de inkomsten alsnog in de boeken terecht.''
Gehrels is niet bang voor het slinken van de afvalberg na 2011. ''Nee. Amsterdam nam in 2003 het besluit de ketel te gaan bouwen en rond die tijd zijn ook langlopende contracten - tot 2022 - gesloten met afvalleveranciers, zoals stadsdelen en gemeenten en commerciële partijen.''

''En er komt bij dat wij dertig procent energie uit verbranding opwekken, concurrenten slechts vijftien procent.''

Dat het AEB door kinderziektes en tegenvallers ook nog kampt met een dalend moreel bij de medewerkers, zoals directeur Roelof Kruize twee weken geleden in de gemeenteraad meldde, verbaast Gehrels niets. De wethouder: ''Als je thuis een verbouwing hebt die steeds tegenvalt, word je het ook wel eens een keer moe.'' (TON DAMEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden