'Zwartste dag in mijn carrière'

AMSTERDAM - Hij beschouwt het als ''de zwartste dag'' in zijn carrière en ''een dieptepunt in de Nederlandse strafrechtspleging''.Bram Moszkowicz ziet zich genoodzaakt de verdediging van Willem Holleeder, wiens proces feitelijk nog moet beginnen, neer te leggen.

''Ik stop omdat het niet langer in zijn belang is om door te gaan'', aldus Moszkowicz, die zich woensdag officieel uit de zaak terugtrekt. Moszkowicz acht zich in zijn integriteit geraakt, vooral door het vonnis in het kort geding tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder.

''Welke raadsman kan naar behoren functioneren voor een rechtbank wanneer een andere rechter zijn integriteit heeft verkwanseld door toe te staan dat derden hem als maffiamaatje kwalificeren?''

Moszkowicz noemde het betreffende vonnis waarmee hij het geding van Kelder verloor ''infaam en abject''. Hij meent dat rechter M. Poelmann hem ''in feite vogelvrij'' heeft verklaard, ''met alle consequenties vandien.'' De rechtbank Amsterdam wenst niet op de uitspraken van Moszkowicz te reageren.

De algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, Els Unger, wilde niet al te zeer inhoudelijk reageren op de uitspraken, omdat het een individuele kwestie betreft. Zij meent dat de betrokkenen zelf moeten beoordelen of de beschuldigingen die Moszkowicz heeft geuit, terecht zijn.

Moszkowicz zei ''grote twijfels'' te hebben bij de vraag of Holleeder ''anno 2007 in Nederland'' nog wel een eerlijk proces krijgt. Hij uitte felle kritiek op het Openbaar Ministerie, dat er volgens hem van meet af aan op uit is geweest hem te beschadigen en een wig te drijven tussen hem en Holleeder. Het OM ''heeft in deze zaak grenzen overschreden en rechten met voeten getreden.'' Hij zei te vrezen dat Holleeder ''aan de heidenen'' is overgeleverd.

Volgens Moszkowicz vindt Holleeder het ''niet prettig'' en ''jammer'' dat hij zijn gekozen raadsman nu kwijt is, maar heeft hij ''alle begrip'' voor de terugtreding, gegeven de omstandigheden. Holleeder vindt Moszkowicz' opvolger Jan-Hein Kuijpers ''een goede keuze''. Moszkowicz heeft maandag nog contact gehad met Holleeder. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden