Zwarte zaterdag: wanneer kun je het beste vertrekken?

Het is de meest gevreesde dag van de vakantieganger: zwarte zaterdag. Dit weekend is de eerste zwarte zaterdag van het jaar. De ANWB verwacht lange files in onder meer Frankrijk. In de file sta je sowieso, maar wanneer kun je het beste gaan rijden?

In Nederland zijn er geen knelpunten; het echte fileleed begint in België en Frankrijk. Beeld anp
In Nederland zijn er geen knelpunten; het echte fileleed begint in België en Frankrijk.Beeld anp

Vorig jaar stond er op de eerste zwarte zaterdag van het jaar ruim 800 kilometer file op alleen de Franse snelwegen. De ANWB verwacht dat het dit jaar hetzelfde - al dan niet erger - zal zijn. Aanstaande zaterdag zullen er niet alleen files staan richting het zuiden van Europa; ook vanuit daar richting Nederland is het raak. Veel mensen komen alweer terug van vakantie.

Vertrektijd
Voor wie de files wil vermijden, heeft de ANWB maar één tip: vertrek pas op zondagochtend naar je vakantiebestemming. "Dan rij je achter de files aan," zegt woordvoerder Ad Vonk van de ANWB. "Maar het is toch iets dat veel mensen weigeren. Veel accomodaties kunnen alleen geboekt worden van zaterdag tot zaterdag. Als je dan op zondag vertrekt, duurt je vakantie meteen een dag korter en dat willen veel mensen niet."

Wie ondanks de voorspelde verkeerschaos tóch op zaterdag wil vertrekken, doet er goed aan om pas na 10.00 uur vanuit Nederland in de auto te stappen. Vonk: "De meeste mensen gaan vrijdagavond of -nacht de weg op, waardoor het dan ook op veel plekken vast staat. Naar verwachting nemen de files in de loop van zaterdagmiddag weer af, dus op die dag rond een uur of 10 de deur uit gaan is dan de beste optie." De drukte begint volgens de ANWB vrijdag rond het middaguur en duurt minstens 24 uur.

Knelpunten
In Nederland zijn er geen knelpunten; het echte fileleed begint in België en Frankrijk. De grootste knelpunten zijn volgens de ANWB de A6/A7 door de Rhônevallei in het zuidoosten van Frankrijk, de A10 tussen Parijs en Tours en de A71 tussen Orleans en Clermont-Ferrand. Ook verwacht de ANWB een lange wachttijd bij de Mont Blanctunnel in de N205 bij de grens met Italië.

null Beeld anp
Beeld anp

Bij onze oosterburen worden de meeste files verwacht in het zuiden, rond Stuttgart, Neurenberg en München. In Zwitserland zullen de problemen zich vooral voordoen aan de noordkant van de Gotthardtunnel. In Italië wordt de heftigste verkeersdrukte verwacht op de A14 bij Bologna.

Voor vakantiegangers die in de file staan heeft Vonk advies. "Neem voldoende eten en drinken mee, want het kan soms best even duren voordat je een afslag kunt pakken. En de belangrijkste tip: heb geduld, je komt er wel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden