Zwarte Piet zorgt voor ruzie binnen PvdA Zuidoost

De ophef over Zwarte Piet zet nu ook de politieke verhoudingen in Zuidoost op scherp. Een motie over een verbod op de verschijning van Zwarte Piet in de publieke ruimte bracht de fractie van de PvdA gisteravond frontaal in botsing met de eigen stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema, die liet weten de motie niet te zullen uitvoeren.

Zwarte Piet tijdens een eerdere intocht in Amsterdam. Beeld anp
Zwarte Piet tijdens een eerdere intocht in Amsterdam.Beeld anp

Hoewel Herrema de motie ontraaddde, hield de fractie voet bij stuk en werd de motie met een ruime meerderheid in de deelraad aangenomen.

Herrema liet vanmorgen weten vooraf niet op de hoogte te zijn gebracht door de fractie over de motie tegen Zwarte Piet. 'We hebben na mijn aantreden duidelijke werkafspraken gemaakt over de onderlinge communicatie. Een daarvan is dat we elkaar tijdig informeren over dit soort initiatieven, al is het maar om te bekijken of er misschien nog argumenten voor het debat over het hoofd worden gezien. Kennelijk heeft de fractie voor een nieuwe strategie gekozen.'

De stadsdeelvoorzitter noemt het optreden van de fractie 'zeer onverstandig'. 'De motie is in praktische en principiële zin onuitvoerbaar. Het argument van een mogelijke verstoring van de openbare orde als gevolg van de verschijning van Zwarte Piet, gaat niet op. Als er inderdaad mensen zijn met plannen om het feest te verstoren, moeten de veroorzakers van de onrust worden aangepakt, en niet Zwarte Piet.'

Meer waardering heeft Herrema voor de motie van GroenLinks die voorstelde om de dialoog aan te gaan met de organisatoren van de festiviteiten rond Sinterklaas. 'Realistisch en constructief,' noemt de stadsdeelvoorzitter de poging van de coalitiepartij om het gesprek over Zwarte Piet aan te gaan. Deze motie werd met elf stemmen tegen en vijf stemmen voor verworpen.

De PVV heeft op hun website inmiddels vragen gesteld over de kwestie in Zuidoost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden