'Zwarte Piet is toegevoegd, je kunt hem ook weghalen'

Hoe om te gaan met verdedigers van Zwarte Piet? Die vraag stond maandagavond centraal tijdens een discussie georganiseerd in Pakhuis de Zwijger.

Maxime Smit
De vernieuwde Amsterdamse Piet moet het racistische karakter van zijn voorganger uitwissen Beeld Dingena Mol
De vernieuwde Amsterdamse Piet moet het racistische karakter van zijn voorganger uitwissenBeeld Dingena Mol

Vooraf ging het gerucht dat voorstanders van Zwarte Piet zich massaal zouden melden op de avond in De Zwijger, maar daar bleek niets van waar. In de zaal en op het podium bevonden zich louter tegenstanders.

Een 'crash course' drogredenen pareren. Zo omschreef gespreksleider Nancy Jouwe de bedoeling van de bijeenkomst. "We gaan het niet hebben over of Zwarte Piet racistisch is of niet. Het uitgangspunt is dat het zo is en we willen nu een stap verdergaan."

Pas 150 jaar
De zaal kreeg tips om weerwoord te bieden aan personen die Zwarte Piet verdedigen. Het idee dat Zwarte Piet al heel lang bestaat, bijvoorbeeld. Niet waar, vertelde hoogleraar Caraïbische geschiedenis Alex van Stip­riaan. De Sint bestaat al zo'n 1000 jaar, maar Zwarte Piet deed pas 150 jaar geleden zijn intrede. "Als de figuur Zwarte Piet later is toegevoegd, dan kun je 'm ook weghalen," aldus Van Stipriaan.

Nagenoeg alle bekende gezichten uit de Zwarte Pietdiscussie betraden het podium: activist Jerry Afriyie, politica Sylvana Simons, documentairemaker Sunny Bergman en voormalig hoofdpiet Erik van Muiswinkel.

Mitchell Esajas zat afgelopen weekend in een van de bussen die onderweg naar de intocht in Dokkum werden tegengehouden door grimmige wegblokkades. Hij is de figuren die de blokkades opwierpen op een wrange manier dankbaar, zei hij. "Ze hebben ons punt precies bewezen. Ze laten zien hoe diep institutioneel racisme zit en hoe ver sommigen gaan om zelfs op levensgevaarlijke wijze hun punt te maken."

De avond krijgt nog een vervolg om de boodschap verder te verspreiden. Activist Afriyie kondigde aan volgend jaar een app uit te brengen die gebruikers voorziet van pasklare antwoorden op elk pro-Zwarte Pietstandpunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden